Składniki naturalne w produktach spożywczych

Składniki naturalne w produktach spożywczych

Dodatkowe składniki w żywności mają głownie na celu przedłużenie możliwości ich przechowywania. Stad długie daty ważności na opakowaniach produktów, które bez dodatkowych substancji, nie nadawałyby sie wkrótce do spożycia. Na popularności jednak zyskuje żywność z dodatkami, ale tylko naturalnymi, które maja podobne właściwości.

Dodatki chemiczne w przemyśle masowym

Substancje dodatkowe, stosowane dla poprawy smaku, aromatu, koloru czy konsystencji produktów, a także wydłużenia ich przydatności, na dobre zagościły w masowym przemyśle spożywczym. Jako środków konserwujących używa się m. in. dwutlenku siarki, azotanu sodu, benzoesanu sodu, sorbinianu potasu, kwasu sorbowego i glutaminianu sodu.

Udowodniono, że pochodne kwasu benzoesowego mogą doprowadzić do podrażnień skóry, a także wpływać na układ nerwowy, uszkodzić DNA itd. Rocznie konserwantów, emulgatorów, barwników i przeciwutleniaczy zjadamy ponad 2 kilogramy!

Substancje te są dodawane praktycznie do każdego rodzaju żywności, np. do mięs, podrobów i przetworów mięsnych, ryb i owoców morza, ale też serów i ogólnie nabiału, napojów, soków owocowych itd. Na szczęście jest dla nich alternatywa, czyli żywność bogata w składniki naturalne – to m. in. soki owocowe, napoje botaniczne, ryż brązowy, płatki owsiane itp.
 

Świadomość dietetyczna rośnie

Świadomość dietetyczna jest na coraz wyższym poziomie. Zaniepokojeni zawartością konserwantów chemicznych w wielu naszych ulubionych produktach, szukamy lepszej i bardziej naturalnej alternatywy. Nauczyliśmy się czytać etykiety i analizować skład żywności, gdyż ma to wpływ na nasze samopoczucie i stan zdrowia.

Warto unikać żywności, która zawiera chemiczne ulepszacze, i wybierać produkty bogate w składniki naturalne – np. ekologiczne batony energetyczne z samych ziaren i bakalii, soki owocowe bez dodatków, warzone napoje botaniczne B-life Botanicals, napary z ziół itd.

Naturalne konserwanty żywności

Osobną i coraz ważniejszą grupę stanowią naturalne substancje, które z czasem prawdopodobnie doprowadzą do eliminacji sztucznych konserwantów z przemysłu spożywczego, gdyż mogą pełnić funkcję środków konserwujących i przeciwutleniających. Potrafią też podkreślić smak i zapach danego produktu, a także wykazują pozytywne działanie na nasz organizm.

Na szczęście są również produkty spożywcze zawierające naturalne konserwanty – ich wybór jest zresztą coraz większy. Warto wiedzieć, że w przypadku wielu artykułów konserwanty są niezbędne. Te sztuczne, zwłaszcza spożywane w dużej ilości, mogą jednak mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego najlepiej sięgać po naturalne soki roślinne oraz owocowe, a także ekstrakty. To dobra i znacznie zdrowsza alternatywa dla popularnych, ale chemicznych odpowiedników.

Światowy trend zdrowej i nieprzetworzonej żywności to wyzwanie dla wielu producentów artykułów spożywczych. W większości zmieniają oni procesy produkcji i udoskonalają receptury, pojawiają się też na rynku nowe firmy oferujące wyroby lepszej jakości – np. warzone napoje botaniczne zamiast popularnych energetyków czy ekologiczne musli zamiast dosładzanych płatków. Odejście od sztucznych chemicznych dodatków na rzecz składników pochodzenia naturalnego następuje coraz szybciej.

Źródła naturalne, czyli jakie?

Jako źródło naturalnych związków mogą służyć aktywne substancje roślinne, które pełnią kluczowe funkcje w systemach obronnych roślin przeciw np. różnym mikroorganizmom. Warto czerpać z bogactw przyrody, czyli wrócić do korzeni – różne zioła, przyprawy czy owoce ze względu na swoje cenne właściwości są stosowane od lat, m. in. w medycynie. Okazują się niezwykle pomocne w leczeniu licznych dolegliwości.

Hamują rozwój bakterii, pleśni i drożdży, a zatem obecnie sprawdzają się również jako naturalne dodatki do żywności. Produkty wzbogacane sokami owocowymi, ekstraktami oraz olejkami roślinnymi stają się coraz atrakcyjniejsze, gdyż nie tylko modyfikują smak, ale też wykazują np. działanie antydrobnoustrojowe.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Tłuszcze Trans: co to jest?
Jajka: jakie kupować?
Mięta: właściwości i zastosowanie
Yerba Mat: wskazówki dla początkujących
Wino: organiczne czy biodynamiczne