Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym

Szukasz inspiracji na lekką i pożywną sałatkę? Masz ochotę na cos niespotykanego a zarazem zdrowego? Mamy cos dla Ciebie – jarmuż w nowej odsłonie.

Przepis na sałatkę z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 6-7 liści jarmużu
  • ¼ żółtego melona
  • 100 g czerwonych winogron
  • 100 g sera żółtego typu Radamer
  • 100 g pestek dyni
  • pieprz grubo zmielony do smaku

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki musztardy marki Tarsmak
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Melona obrać, pokroić w cząstki. Winogrona przeciąć na pół, a ser pokroić w kostkę. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni, przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

salatka

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kolacja Walentynkowa: przepisy i porady
Walentynkowe Quiche: romantycznie i smacznie
Sałatka Caprese: jak przygotować?
Keks: przepis dla amatorów wytrawnych wypieków
Carbonara: prostsza, niż myślisz