Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

Brokuły to sezonowy rarytas. Warto sie nimi nacieszyć każdego roku. Poniżej przedstawiamy pyszny przepis na sałatkę brokułową.

Jak przygotować sałatkę brokułową?

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 40 dag żółtego sera lub fety
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 nieduży por
  • garść płatków migdałowych
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Podziel brokuł na różyczki i gotuj w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Następnie odcedź brokuł i odłóż do wystygnięcia.

2. Ser i białą część pora pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę.

3. Płatki migdałowe praż przez kilka minut na rozgrzanej patelni.

4. Wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj z majonezem i jogurtem.

5. Połącz wszystkie warzywa, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, dodaj majonez z jogurtem i posyp wszystko prażonymi migdałami.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Faszerowana Papryka: sprawdź przepis
Kolacja Walentynkowa: przepisy i porady
Keks: przepis dla amatorów wytrawnych wypieków
Sałatka Caprese: jak przygotować?