Woda różana to świetne rozwiązanie dla skóry wrażliwej, przesuszonej, a także podrażnionej. Możemy stosować ją zarówno jako tonik oczyszczający i odświeżający, jak i jako mgiełkę nawilżającą, która chociażby ułatwi nakładanie makijażu.
Jak przygotować wodę różaną?
Składniki:
- bukiet świeżych róż (najlepiej z własnego ogródka lub innego pewnego źródła – żeby uniknąć szkodliwych pestycydów),
- ok. 2l wody destylowanej,
- dużą miskę,
- garnek,
- durszlak,
- folię aluminiową/spożywczą,
- kilka butelek z atomizerami.
Sposób przygotowania:
1. Oskub róże z płatków. Umieść płatki w durszlaku i opłucz je dokładnie wodą, tak, by usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
2. Zagotuj wodę destylowaną.
3. Umieść płatki w dużej misce i zalej gotującą się wodą – tak, aby wszystkie płatki były przykryte (ale żeby nie pływały).
4. Przykryj miskę folią aluminiową lub spożywczą i pozostaw na noc.
5. Przelej miksturę do buteleczek z atomizerami. Przechowuj je w chłodnym miejscu i zużyj w ciągu 2 tygodni od przygotowania.