Co wziąć ze sobą na wiosenny piknik? Pomysły na lekkie przekąski

Co wziąć ze sobą na wiosenny piknik? Pomysły na lekkie przekąski

Mamy wiosnę! O poranku budzi nas wpadające do sypialni słońce, a wieczorem do późna słyszymy śpiew ptaków, siedzących na okolicznych drzewach. Niestety, w obecnej sytuacji nie możemy korzystać z piwnych ogródków, restauracji czy kawiarni. By zaczerpnąć odrobiny normalności i skorzystać z pięknej pogody, warto zatem wybrać się na… PIKNIK.

Gdzieś daleko, bez ludzi, samochodów i na łonie natury. Jakie przekąski spakować do koszyka, by błogiego relaksu nie przerwał nam głód? Batony zbożowe typu jaglak, kanapki, owoce – koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy.

Kanapki z pieczywa chrupkiego

Kanapki to najbardziej popularna przekąska, której absolutnie nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Sprawdzają się zawsze. W szkole, w pracy, na uczelni i oczywiście na pikniku. W naszej propozycji zwykłe pszenne pieczywo zamieniamy na to chrupkie. Szczególnie polecamy pieczywo chrupkie dostępne w ofercie Piekarni GalicyjskiejChrupak 3 Ziarna. Wystarczy, że do lunchboxa zapakujecie plasterki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ser żółty, plasterki ogórka oraz papryki lub inne ulubione dodatki. W trakcie pikniku musicie jedynie ułożyć je na kanapce. Wygodnie, szybko, zdrowo. Mniam!

Hummus z dodatkami

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i tahini, ma swoich fanów i przeciwników. My ją kochamy. Jeśli podobnie jak my, jesteście w teamie #IloveHummus – koniecznie zapakujcie go do swojego piknikowego kosza. Dodatkowo zabierzcie ze sobą pokrojone w słupki: marchew, selera, paprykę, jabłka oraz paluchy kapitańskie lub ulubione, włoskie grissini. Zanurzone w aromatycznym hummusie smakują wybornie.

Przekąski na piknik

Deser w słoiku

Warstwowe desery w słoikach nie tylko pięknie wyglądają, ale także świetnie smakują. Przygotowanie takiego jednoporcjowego dania jest banalnie szybkie i proste. Na dno naczynia wrzucamy pokruszone herbatniki lub w zdrowszej wersji pieczywo chrupkie Orkisz + Muesli. Następnie warstwa borówek, jagód, malin lub truskawek. Ostatni w kolejności jest jogurt – naturalny bądź kokosowy. Jeśli lubicie mocno słodkie desery, koniecznie przed dodaniem pomieszajcie go z miodem. Ostatni krok to dodatki. Na wierzch deseru dodajemy orzechy, płatki migdałów, czekoladę lub owoce liofilizowane. Gwarantujemy, będzie zachwycał nie tylko wyglądem, ale także smakiem.

Miodziak orzechowy – włóż go do plecaka!

Batony ziarniste to świetna przekąska na piknik w upalny dzień. Nie są polane czekoladą, więc się Wam nie roztopią. Zaspokoją mały głód i dodadzą Wam energii. Są przepełnione zdrowymi ziarnami, słodkie i niesamowicie smaczne. Zajmują mało miejsca, więc jeśli jedziecie na piknik rowerem i musicie schować przekąskę do plecaka – miodziak orzechowy będzie strzałem w dziesiątkę.

Piekarnia Galicyjska

Ślimaki z tortilli

Było na słodko, więc teraz czas na coś dla fanów słonych przekąsek. Ślimaki z tortilli są ekstremalnie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, że połączycie ze sobą kilka gotowych składników i pyszny lunch gotowy! Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • Placki tortilli – 3 sztuki
  • Serek do smarowania o smaku chrzanowym
  • Łosoś wędzony w plastrach
  • Ogórek szklarniowy pokrojony w słupki

Placek tortilli smarujecie dokładnie serkiem, a następnie układacie na nim łososia (nie do końca, ponieważ wolny, posmarowany serkiem brzeg sklei nam na końcu tortillę) i ogórka. Zawijacie w rulon jak naleśnik, a następnie kroicie na około 1,5 cm ślimaki. Takie roladki nabijacie na krótkie wykałaczki i chowacie do plastikowego pojemnika. Dzięki wykałaczkom nie rozwiną się Wam one w transporcie, a ich jedzenie będzie dużo wygodniejsze.
Gotowi na piknik?

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE