Przedstawiamy wam dwa przepisy na pyszne przekąski z dodatkiem sera, które dodadzą dzieciom energii na cały dzień.
Przepis na oryginalne bento
Składniki:
- 1/3 szklanki ryżu do sushi
- 1/3 szklanki wody
- 100 g piersi kurczaka
- mąka i jajko
- średni brokuł
- sól, pieprz, przyprawy
- pudełeczko do bento lub pojemnik do przechowywania żywności
Do dekoracji: 1 ugotowana marchewka, 1 plasterek sera żółtego Edamskiego (np. MSM Mońki), akcesoria do ozdabiania żywności (np. foremki do wycinania kształtów lub ciasteczek, chleba).
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko i gdy nieco przestygnie uformować go w nieduże kulki. Mięso zmielić w maszynce, dodać soli, pieprzu i przypraw. Uformować małe kotleciki, obtoczyć je w mące i jajku, a następnie usmażyć na patelni. Ugotować marchewkę i gdy ostygnie wyciąć z niej kształty, resztę dodać do pudełka. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki. Z plasterka sera wyciąć kształt słońca.
Do pudełka najpierw należy włożyć kulki z ryżu i kotleciki, następnie dodać brokuł. Z plasterków sera wyciąć kształt słońca i udekorować pudełko stemplami z marchewki.
Przepis na sałatkę z biedronkami
Składniki (10 porcji):
- 10 plastrów sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
- 5 średnich pomidorów
- czarne oliwki
- ziarna pieprzu
- listki sałaty
- akcesoria do wycinania kształtów z żywności (okrągłe)
Wykonanie:
Z plastrów sera żółtego wyciąć koła i ułożyć je na sałacie. Pomidory przekroić wzdłuż na połówki, a jedną z części naciąć u dołu tak, by przypominała skrzydełka biedronki. Część oliwek przekroić w poprzek na pół i ułożyć je u góry – będą główkami. Drugą część pokroić w plasterki i ułożyć je wokół pomidora, tak jak nóżki owada. Ziarenka pieprzu wetknąć w pomidora i zrobić z nich kropki.