Potas

Potas

Potas to pierwiastek powszechnie występujący w wielu produktach spożywczych (z wyjątkiem tłuszczów i cukrów), jednak mimo tego nietrudno o jego niedobór w organizmie.

Funkcje potasu

  • reguluje gospodarkę wodną organizmu i pracę nerek,
  • dostarcza komórkom składniki odżywcze i odbiera zbędne składniki przemiany materii,
  • bierze udział w dotlenianiu mózgu – poprawia koncentrację, pamięć i zdolność myślenia,
  • reguluje pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego,
  • pobudza wydzielanie insuliny,
  • kontroluje ciśnienie krwi,
  • jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Skutki niedoboru potasu

Organizm ludzki sygnalizuje niedobór potasu:

  • obrzękami nóg i rąk,
  • zmęczeniem i osłabieniem,
  • rozdrażnieniem,
  • nadciśnieniem krwi,
  • nieregularnym biciem serca,
  • skurczami mięśni nóg w czasie wysiłku i upału,
  • brakiem koncentracji,
  • problemami z pamięcią.

Osoby przyjmujące leki moczopędne, leki przeczyszczające, osoby odchudzające się, cierpiące na biegunki i wymioty, jak również sportowcy (osoby trenujące intensywnie) narażone są najbardziej na niedobory potasu.

Źródła potasu

Dorosła osoba powinna zapewnić swojemu organizmowi od 2000 mg do 3000 mg potasu dziennie. Najlepszym rozwiązaniem jest dostarczenie go w pożywieniu.
Najlepsze źródła potasu to:

  • morele suszone – 1666 mg/100g
  • figi suszone – 938 mg/100 g
  • awokado – 600 mg/ 100g
  • banany – 395 mg/100g
  • ziemniaki – 357 mg/100g
  • seler – 320 mg/100g
  • kiwi – 290 mg/100g
  • pomidory – 282 mg/100g
  • grejpfrut – 277 mg/100g

Ponadto znaczne ilości potasu znajdują się w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych i suszonych owocach (uwaga na kalorie!).

Preparaty z potasem możemy również nabyć w aptece. Należy jednak skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem ich przyjmowania. Nadmiar potasu jest szkodliwy dla organizmu człowieka i może doprowadzić do zaburzenia pracy nerek i serca, a tym samym zagrozić życiu. Wzbogacenie diety w produkty zawierające znaczącą ilość potasu wystarczy, by uzupełnić jego niedobory.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wapń: właściwości i funkcje
Witamina B8: funkcje, źródła, skutki niedoboru
Żelazo: funkcje, skutki niedoboru i przedawkowania
Cynk: mikroelement do zadań specjalnych
Witamina B3 (pp): funkcje, skutki niedoboru i przedawkowania