Nasza dzisiejsza propozycja na pewno trafi w gust amatorów kuchni azjatyckiej – pikantne skrzydełka w sosie miodowym z dodatkiem imbiru i sosu sojowego to idealna propozycja na obiad.
Przepis na pikantne skrzydełka w sosie miodowym
Składniki:
- 8 skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¾ szklanki białego wina
- ¾ szklanki rosołu
- 1,5 cebuli dymki
- ¾ łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ torebki marynaty pikantnej
- 2 łyżki imbiru
- olej
Sposób przygotowania:
1. Każde skrzydełko podziel na dwa kawałki, przecinając przez staw. Następnie włóż je na 5 minut do gotującej się wody, odcedź i włóż na ok. 2,5 godziny do marynaty rozprowadzonej w 2 łyżkach oleju.
2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i dodaj do niego cukier. Kiedy zbrązowieje, dodaj skrzydełka (odcedzone i obtoczone w mące), pokrojoną cebulę, sos sojowy i imbir. Wszystko smaż ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodaj wino i rosół i pozostaw na małym ogniu na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj miód. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.