Pikantna zupa meksykańska – najlepsza na zimne dni

Pikantna zupa meksykańska – najlepsza na zimne dni

Mięsna zupa meksykańska to nie tylko gratka dla wielbicieli wyjątkowej kuchni z Ameryki Północnej. Poza niesamowitym i intensywnym smakiem dostarcza nam też tego wszystkiego, co potrzebne jest jesienią i zimą, podczas deszczowych, śnieżnych lub wietrznych i po prostu zimnych dni. Po pierwsze, i to już wiemy, potrawa ta rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Po drugie, dzięki udziałowi czosnku, cebuli i pikantnych przypraw, poprawi naszą odporność i pomoże pozbyć się wirusów. Po trzecie wreszcie, za sprawą papryczek chili, polepszy nam nastrój, który jesienią nie zawsze dopisuje.

Przepis na zupę meksykańską

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę. Po tym czasie dostajemy zupę, która jest treściwa, sycąca, zdrowa i smaczna.

Czego potrzebujemy?

  • około 500 gramów mięsa wołowego,
  • dwie cebule,
  • cztery ząbki czosnku,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • duża papryka,
  • około 0,75 litra (maksimum litr) bulionu wołowego,
  • starty ser cheddar,
  • papryczka chili (dla odważnych dwie),
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie),
  • przyprawy: sproszkowana papryka, chili, pieprz, sól, cząber,
  • świeża kolendra,
  • oliwa.

Sposób przyrządzenia:

Cebulę siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka, czekamy aż się zeszkli. Po chwili dodajemy zmielone wcześniej mięso wołowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy całość aż mięso stanie się miękkie. Następnie, dorzucamy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, a także posiekaną papryczkę chili. Dusimy całość około 10 minut, po czym dodajemy jeszcze fasolę i kukurydzę, wsypujemy też przyprawy. Jeśli mamy ochotę, wykorzystajmy odrobinę koncentratu pomidorowego. Na koniec zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej, gorącym bulionem i gotujemy jeszcze kilka minut. Do dekoracji i smaku, po rozlaniu zupy do misek, możemy użyć startego sera cheddar oraz listków świeżej kolendry. Jeśli nie chcemy, aby nasza zupa była piekielnie ostra, dodajmy do niej tylko odrobinę chili i uważajmy z przyprawami. Zupa ta jest również doskonałą propozycją dla fanów drobiu, którym możemy zastąpić mięso wołowe. Polubią ją także wielbiciele nachosów – nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby podać je do naszego dania.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kuchnia Włoska: smaki prosto ze słonecznej taskanii
Faszerowane Warzywa W Daniach: trzy wyjątkowo kolorowe przepisy
Pomysły Na Drinki: idealne na różne okazje
Przepisy Z Pomidorem: Najlepsze dania pomidorowe!
Herbata Matcha: przepisy na dania i napoje z jej dodatkiem
Omlet Z Warzywami: sycąca i niskokaloryczna przekąska