Sosy ogrywają istotną rolę w każdym daniu. Nadają wyjątkowego smaku i uszlachetniają każdą potrawę. Nawet te najbardziej przystępne i domowe, jak zapiekanki.
W tym artykule:
Jak przygotować ostry sos?
Składniki:
- słoik papryki konserwowej
- 2 papryczki chili
- ząbek czosnku
- 1 limonka
- pęczek pietruszki lub kolendry
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
Paprykę konserwową odsączyć i wrzucić do blendera. Dodać do tego papryczki chili – pamiętajmy, że im większe, tym są mniej ostre. Jeśli nie zależy nam na prawdziwym „ogniu” w sosie, możemy usunąć z papryczek pestki. Do blendera ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Dorzucamy obrany ząbek czosnku i pęczek pietruszki lub kolendry (zarówno liście, jak i łodyżki). Solimy i miksujemy dokładnie. W trakcie miksowania dolewamy oliwę, tak, by uzyskać odpowiednią dla sosu konsystencję. Przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!