Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym

Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym

Dzisiejsza propozycja na pyszny obiad zadowoli zarówno tych lubujących się w klasycznym kurczaku jak i amatorów niecodziennych smaków i zdrowych potraw. Przed Państwem przepis na kurczaka z duszonym jarmużem!

Przepis na pieczoną pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • filet z kurczaka bez skóry – 4 sztuki po ok. 150 g
  • 5-6 liści jarmużu
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
  • sól, papryka słodka, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Smaki Dzieciństwa: lista potraw
Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad
Grillowany łosoś: przepis na smaczny obiad