Omlet warzywny

Omlet warzywny

Omlet to potrawa, która zwykle kojarzy się ze śniadaniem. Nic bardziej mylnego! Nasz pyszny omlet warzywny to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można zjeść ze smakiem w każdym momencie dnia. Sprawdzi się jako pożywna i smaczna przekąska lub niskokaloryczna kolacja. Przekonajcie się sami!

W tym artykule

Przepis na omlet warzywny

Składniki (na 1 omlet):

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 pieczarki,
  • 2 pomidorki cherry,
  • ½ pokrojonej na kawałki czerwonej papryki,
  • ½ ząbku czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Weź jajka i oddziel ich białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubijaj do uzyskania piany. Żółta wbij do osobnej miski. Następnie dodaj do nich mleko, mąkę i łyżkę oleju, wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Połącz pianę z białek z mieszanką z żółtek i dokładnie wymieszaj.

3. Do całości dodaj pokrojone warzywa.

4. Rozgrzej patelnię i skrop ją oliwą. Następnie wylej na nią masę i podsmażaj na lekkim ogniu. Gdy jedna strona będzie rumiana, odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj w ten sam sposób.

5. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem i bazylią.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Rodzinny Obiad: dobrze zbilansowane posiłki to podstawa
Herbata Matcha: przepisy na dania i napoje z jej dodatkiem
Przepisy Z Cukinią: gwiazda jesiennych potraw
Pikantna Zupa Meksykańska: idealna na jesienny obiad
Walentynkowe Przepisy: romantyczny jadłospis na cały dzień
Pesto: dodatek wielozadaniowy