Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Liczba składników zależy od tego, ile mamy ogórków albo wolnych słoików – w przepisie podajemy wielkości dla jednego słoika (1l).

Jak zrobić ogórki małosolne?

Składniki:

  • 5-8 świeżych ogórków gruntowych (zależy od rozmiaru) – najlepsze są ze sprawdzonych źródeł lub własnej uprawy
  • nieduża gałązka kopru
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżka soli
  • 2 plasterki korzenia chrzanu

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie ogórki i poobcinaj ich końcówki.
2. Obierz czosnek. Umyj i oskrob chrzan.
3. Zagotuj w garnku ok. 1l wody.
4. Do słoika wsyp płaską łyżkę soli, następnie poukładaj w nim ciasno ogórki. Dołóż ząbek czosnku, 2 cienkie plastry chrzanu i podzielony na mniejsze gałązki koper.
5. Zalej słoik wrzącą wodą, tak, by wszystkie ogórki były przykryte.
6. Zakręć słoik i odstaw na tacę.
7. Przechowuj ogórki w ciepłym miejscu. Po 2-3 dniach są już gotowe do spożycia (po ok. 5 będą miały bardziej wyrazisty smak, po kilkunastu zaczną się kisić).

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Domowy Fast Food: smacznie i zdrowo
Przystawka Z łososia: ekspresowy przepis
Ślimaczki Z Tortilli: szybki i smaczny przepis
Sałatka Z Tuńczykiem: niskokaloryczna i pyszna
Sałatka Z Kaszy Kuskus: idealny dodatek do grilla