Sprawdzone pomysły na obiad z pieczarkami

Sprawdzone pomysły na obiad z pieczarkami

Pieczarki bardzo często pełnią funkcję dodatku do posiłku. Ale mogą stać się również podstawą wyśmienitego obiadu czy pomysłowej kolacji. Jak je wykorzystać? Ich smak daje wiele możliwości.

Pieczarki zamiast mięsa

Obiad z pieczarkami – pokrojone na kawałki i duszone, podsmażone lub pieczone mogą zostać użyte zamiast mięsa. Na przykład w gulaszu lub bigosie. Ponieważ świetnie komponują się z kapustą oraz warzywami, bezbłędnie zastąpią każdy rodzaj mięsa. Użyjmy ich zamiast drobiu, wołowiny czy wieprzowiny w klasycznym przepisie na danie jednogarnkowe.

Wiele możliwości w kuchni wegetariańskiej dają również pieczarki portobello – są większe od zwykłych pieczarek, bardziej mięsiste i mają brązowy kolor. Mogą dzięki temu zastąpić kotlet lub inną porcję mięsa. Pieczarki portobello są idealne do faszerowania i zapiekania. Można podawać je także po włosku z kawałkiem mozzarelli i plastrem pomidora lub passatą.

Zupa pieczarkowa na wiele sposobów

Pieczarkową można podać z mięsem – wtedy powinny w niej pływać podsmażone kawałki kurczaka lub to, co zostało nam po przygotowaniu bulionu. Kolejnym dodatkiem niech będzie drobny makaron lub ryż. W zupie powinny znaleźć się również warzywa – cebulka, marchew, pietruszka czy seler. Wersja wegetariańska będzie równie pyszna. Zupę możemy zagęścić śmietaną. Pieczarkową często serwuje się jako krem – wówczas podajemy ją z grzankami.

Kotleciki z mięsem i pieczarkami

Przygotowujemy mięso tak jak na kotlety mielone, jednak wraz z innymi składnikami dodajemy do masy pokrojone i podsmażone wcześniej pieczarki. Smażymy jak zazwyczaj!

Sos pieczarkowy

Jeśli brakuje nam takiego dodatku do obiadu czy kolacji, który dopełniłby jego smak, a jednocześnie zniknął z półmiska w mgnieniu oka, postawmy na sos pieczarkowy – nadaje się makaronu, ryżu, kopytek, klusek, ziemniaków czy placków ziemniaczanych. Jest świetny także na grzanki i wszelkiego rodzaju zapiekanki. Przygotowujemy go obowiązkowo z podsmażoną cebulką, solą i dużą ilością pieprzu. Najczęściej zagęszcza się go śmietaną, by był kremowy, ale wersja bez nabiału także będzie udana! Podstawą są oczywiście duszone na maśle lub oliwie pieczarki.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Porowa: z serkiem topionym
Posiłki Do Pracy: zacznij zdrowe odżywianie
Zupa Cebulowa: sztandarowa zupa kuchni francuskiej
Kaczka Pieczona Z Ryżem: idealny pomysł na obiad
Placki Z Cukinii: jak je przygotować?
Kurczak Z Jarmużem: pomysł na pyszny obiad