O czytaniu etykiet słów kilka

O czytaniu etykiet słów kilka

Wybór produktów dokonywany jest często pod wpływem reklam, które nie zawsze odkrywają przed klientem wszystkie karty. Dowiedz się, jak z tym walczyć.

Spójrz na opakowanie

Prosta z punktu widzenia kwestia, a czasami potrafi wzbudzić zażenowanie i irytację u klienta. Źle opisany produkt angażuje więcej czasu konsumenta na dotarcie do jego składu czy sposobu przyrządzenia. Pierwszą kwestią jest nazwa produktu. Istotne jest, żeby była to nazwa rodzajowa, czyli np. makaron czy musztarda. Ponadto, na etykiecie powinna znajdować się data ważności oraz ilość danego produktu – mierzona w gramach, kilogramach, litrach czy sztukach. To z pozoru oczywiste informacje, ale czasem możemy zostać zmyleni np. wielkością opakowania produktu, który ma mniejszą masę niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Na etykiecie powinien się znajdować skład produktu, wartość odżywcza oraz informacje o producencie. Dodatkowo, bardzo przydatną informacją jest sposób przyrządzania danego produktu oraz to, czy wymaga przetworzenia przed zjedzeniem. Elementów wchodzących w skład etykiet jest wiele, ale wiedząc, na co zwrócić uwagę, jesteśmy w stanie w kilka sekund ocenić produkt.

Czytaj skład produktu

Czytanie etykiety niekoniecznie oznacza zrozumienia tego, co jest na niej napisane. To, na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę, to skład produktu, z którego możemy się dowiedzieć, co tak naprawdę znajduje się w dżemie czy pieczywie. Nie warto ufać przyciągającym hasłom na opakowaniu typu „nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników”. Lepiej sprawdzić te informacje, czytając skład produktu. To, że produkt zawiera przykładowo mniej tłuszczu, często wiąże się z tym, że został wzbogacony o dodatkową porcję cukru lub sztucznych ulepszaczy. W takim wypadku lepiej zjeść trochę bardziej kaloryczny jogurt niż dostarczać organizmowi tzw. chemii. Podobnie jest na przykład z przeróżnymi makaronami. – Zanim dokonamy zakupu, powinniśmy sprawdzić, czy w składzie makaronu, który uważamy za naturalny, nie znajduje się przypadkiem proszek jajeczny, który jest sztucznym i tańszym odpowiednikiem jaj. Makaron w takim wypadku nie powinien być firmowany hasłem: ,,zrobiony ze świeżych jaj”. Mając taką wiedzę, szybko zweryfikujemy jego jakość.– mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzkie Makarony. Ponadto powinniśmy dokładnie przeczytać, ile i jakie wartości odżywcze znajdują się w produkcie. To także pozwoli ocenić nam jakość produktu wyrażoną w ilości składników odżywczych: białka, węglowodanów, błonnika czy tłuszczu.

Sprawdź datę przydatności

Pułapką, jaka czyha na nas w supermarketach, jest niewinnie wyglądająca data przydatności produktu. Jeśli znajduje się na wieczku lub z przodu opakowania, to bez problemu ją zauważymy. Natomiast gdy trzeba jej poszukać na opakowaniu, to niejednokrotnie rezygnujemy z tego i bierzemy produkt w ciemno. Dopiero przychodząc do domu zauważamy, że nasz serek czy masło ma zbyt krótką ważność przydatności. Takie sytuacje zdarzają się szczególnie przed świętami, kiedy robimy większe zakupy i aby skrócić czas spędzany w sklepie, nie przyglądamy się dacie ważności. Supermarkety z kolei wykorzystują nasz pośpiech i wystawiają produkty, które mają krótki okres przydatności. Kupując produkty na zapas, wybierajmy te, które mają miesięczny lub dłuższy okres przydatności.

Analizując skład produktu i pogłębiając wiedzę na temat wszelkich ulepszaczy i konserwantów, rośnie nasza świadomość konsumencka. Czytajmy etykiety i wybierajmy produkty z głową!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Herbata Jaśminowa: właściwości
Brzoskwinia: właściwości zdrowotne
Weganizm: zalety diety wegańskiej
Awokado: pyszne i zdrowe
:
Kiszenie: pyszne i zdrowe