Niedoceniany sekret zdrowia i piękna

Niedoceniany sekret zdrowia i piękna

Kasza jaglana, bo o niej mowa, to znany od wieków komponent zdrowej diety. „Jagły”, jak inaczej zwykło się nazywać ziarna kaszy, które otrzymuje się z łuskanego prosa, charakteryzują się pysznym i uniwersalnym smakiem, który nadaje się zarówno do tworzenia potraw słodkich, jak i słonych. Kasza jaglana, oprócz walorów smakowych, zapewnia też korzyści zdrowotne oraz pomaga w uzyskaniu pięknej sylwetki. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jej niesłychanym właściwościom.

Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana posiada tyle zdrowotnych właściwości, że aż nie wiadomo od czego zacząć. Po pierwsze w kaszy znajdziemy pełnowartościowe białko i nie uświadczymy w niej glutenu, dlatego też kaszę spokojnie można polecić osobom chorym na celiakię oraz tym, którzy gluten po prostu ze swojej diety wyeliminowali. Po drugie, kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, które wpływają m.in. na działanie układu nerwowego oraz nasze dobre samopoczucie, a także witaminę E – antyoksydant nazywany często także „witaminą młodości”. Oprócz tego, w kaszy jaglanej dopatrzymy się także innych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wieloma chorobami spowodowanymi groźnymi atakami wolnych rodników oraz przedwczesnym i nieestetycznym starzeniem się skóry. Ponadto, kasza jaglana to także pyszne źródło takich cennych dla zdrowia składników diety, jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor i potas.

Jakby tego było mało, częste sięganie po kaszę jaglaną ułatwi nam także redukcję wagi. W jagłach znajdziemy bowiem rozbijającą tłuszcze i cholesterol i zapobiegającą zagnieżdżaniu się ich w ściankach naczyń krwionośnych lecytynę. Lecytyna nie tylko uchroni nas przed miażdżycą, ale zapobiegnie także tworzeniu się kamieni żółciowych w wątrobie. Skład kaszy korzystnie wpływa także na tempo przemiany materii sprawiając, że szybciej trawimy przyjmowany pokarm.

Jagły a uroda i samopoczucie

Oprócz właściwości zdrowotnych, spożywanie kaszy jaglanej świetnie wpłynie też na nasz wygląd. Kasza jaglana zawiera bowiem rzadko spotykany w codziennej diecie krzem, który poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto, krzem wzmacnie też kości i zapobiega ich odwapnieniu oraz wspomaga proces rekonwalescencji np. po złamaniach lub urazach.

Warto również wspomnieć, że kasza jaglana wykazuje także właściwości oczyszczające, odtruwające i odkwaszające organizm. Dlatego, przy częstym spożyciu produktów zakwaszających, jak np. pieczywo, alkohol, czy fast – foody, warto zafundować sobie raz na pół roku kilka dni, podczas których jeść będziemy tylko kaszę jaglaną. Taka odtruwająca dieta zdecydowanie poprawi nasz stan zdrowia i samopoczucie.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Inulina: dlaczego warto ją jeść?
Naturalne Produkty Energetyczne: Oto niektóre z nich
Taniny: działanie i właściwości zdrowotne
Diben Drink!: wspiera dietę cukrzyka
Zdrowe Jelita: co jeść aby żyć zdrowo?
Rodzynki: bakalie do zadań specjalnych