Dieta wegańska zyskuje na popularności. Razem z popytem na produkty roślinne rośnie oferta zamienników produktów odzwierzęcych. Alternatywnie do mleka krowiego proponowane jest tzw. mleko roślinne lub napój roślinny. Czym się różnią?
Mleko owsiane – nazewnictwo w świetle prawa
Słowo mleko jest prawnie zarezerwowane wyłącznie do produktów pochodzenia zwierzęcego. Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, zamienników mleka, jako mleka roślinne lub przetwory mleczne, jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej. Dlatego na płynny zamiennik mleka otrzymany z ziarna owsa należy mówić napój owsiany, a nie mleko owsiane.
Jak taki napój owsiany powstaje?
Napój owsiany otrzymywany jest podczas gotowania w wodzie rozdrobnionych ziaren owsa. Neutralna w smaku skrobia zawarta w ziarnach, podczas gotowania zamienia się w cukier. Napój owsiany jest dzięki temu delikatnie słodki w smaku. Generalnie napój owsiany jest odbierany jako najbardziej wytrawny spośród napojów roślinnych. Tak powstały napój jest przelewany przez sito, filtrowany i emulgowany olejem. Napój owsiany jest podgrzewany do wysokiej temperatury, żeby uzyskać w ten sposób długi termin przydatności do spożycia.
Wartości odżywcze napoju owsianego
Owies, z którego powstaje napój owsiany, ma dużo białka bogatego w aminokwasy egzogenne tzn. takie, których organizm nie umie sam wytworzyć i trzeba je dostarczać z dietą. Ziarno owsa zawiera najwięcej tłuszczów ze wszystkich zbóż, głównie nienasyconych, które mają udział w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Napój owsiany jest więc w diecie źródłem steroli roślinnych. Dzięki temu włączenie napoju owsianego do diety może zapobiegać zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.
Owies zawiera też najwięcej frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego.
Napój owsiany BIO
Ekologiczny napój owsiany, czyli napój owsiany bio, powstaje z ziaren owsa z upraw ekologicznych. Podczas uprawy eko ziarna nie stosuje się nawozów sztucznych, ani pestycydów. Owies to prawdziwy mocarz wśród zbóż, ma właściwości wzmacniające, regenerujące, a nawet odmładzające. Aby móc skorzystać z tych dobrodziejstw, ważne jest, żeby owies pochodził z upraw ekologicznych. Powstały z takiego owsa napój owsiany bio może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
W technologii, w której powstaje napój owsiany bio, wyklucza się napromieniowanie produktów promieniami jonizującymi. Nie stosuje się także syntetycznych, sztucznych dodatków do żywności: barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji słodzących, wzmacniaczy smaku czy zapachu.
Napój owsiany bio – wpływ na zdrowie
Owies bio i pochodzące od niego produkty, w tym napój owsiany bio, można polecać każdemu kto chce się zdrowo odżywiać, a szczególnie: osobom z nadwagą, z zaparciami, przy spadku odporności, w profilaktyce chorób nowotworowych, przy podwyższonym poziomie cukru i cholesterolu we krwi, w cukrzycy, a także tym, którzy często łapią infekcje wirusowe czy bakteryjne.
Kto powinien sięgać po napój owsiany?
Konieczność wykluczenia z diety mleka krowiego ze względów zdrowotnych takich jak nietolerancje czy alergie pokarmowe nie pozostawia konsumentów bez zamienników. Napój owsiany i inne napoje roślinne to w takiej sytuacji dobry wybór. Napój owsiany jest chętnie wybierany przez wegan do dań śniadaniowych, deserów i innych zastosowań w przepisach zamiast mleka. Również przy nietolerancji laktozy, którą w Polsce stwierdza się u 20-40% osób dorosłych, napój owsiany, który w naturalny sposób laktozy nie zawiera, jest dobrym wyborem.
ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *