Muffinki na ostro z żółtym serem

Muffinki na ostro z żółtym serem

Doskonałe jako przekąska w pracy lub szkole, do przegryzienia między posiłkami – świetne na gorąco i na zimno. Takie są właśnie te muffinki. Wypróbuj nasz prosty przepis.

Przepis na muffinki na ostro z żółtym serem

Składniki na około 10 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, startego na tarce o grubych oczkach
  • 75 ml oleju
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz, papryka ostra lub chilli
  • świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie

Dodatkowo:

  • 30 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek
  • papryka w proszku do posypania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC i piec muffinki przez około 20 – 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dobra rada: Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże, wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Sałatka Z Tuńczykiem: niskokaloryczna i pyszna
Domowy Fast Food: smacznie i zdrowo
Śledź W śmietanie: idealny przepis wielkopostny
Hot-dog: przepis
Włoska Focaccia: jak powstaje?