Miód – złociste panaceum

Miód – złociste panaceum

Słodki smak miodu zna chyba każdy. Powszechnie również wiadomo, że spożywanie miodu, np. podczas przeziębienia, pomaga w zwalczaniu jego objawów. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ogromu właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych, które drzemią w tej złocistej cieczy, a jest ich naprawdę całe mnóstwo!

Recepta na długowieczność

Od wieków powtarza się, że dzięki częstemu spożywaniu miodu, uda nam się spokojnie doczekać późnej starości i choć poglądu tego nie potwierdzają żadne badania naukowe, w historii odnotowano co najmniej kilka głośnych przypadków rzeczywistego wpływu miodu na długie życie jego amatorów. Mówi się bowiem, że prekursor medycyny – starożytny lekarz grecki Hipokrates, właśnie dzięki umiłowaniu złotego daru natury, przeżył w dobrym zdrowiu aż 111 lat.

Jednak wspomniany, starożytny przypadek nie jest jedynym, jaki potwierdzałby tę właściwość miodu. Otóż podobne sytuacje mają miejsce również współcześnie. Dobrym przykładem jest tu głośna w mediach historia mieszkańca Sierakowic w województwie pomorskim, który wiekiem przekroczył magiczną liczbę 100 lat, a pytany o receptę na długowieczność, rekomendował częste spożywanie miodu.

Na ratunek sercu

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie miodu ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie serca. Miód zwiększa bowiem siłę skurczu mięśnia sercowego oraz rozszerza naczynia krwionośne, tym samym pomagając w leczeniu wielu chorób układu krążenia, m.in. choroby wieńcowej.

Ponadto, dzięki swoim właściwościom uspokajającym, korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia tętniczego, dlatego jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie i nerwowość , a także na nerwicę naczyniową serca.

Miodowa śmierć bakterii

Choć od wieków podejrzewano, że miód ma właściwości odkażające i antybakteryjne (w końcu już nasze babcie wszelkie rany i zatarcia smarowały miodem), naukowe badania nad miodem ostatecznie potwierdziły zasadność tych przypuszczeń. Udowodniono bowiem, że miód zabija bakterie, przeciwdziała zapaleniom organizmu i alergiom oraz działa wykrztuśnie. Dlatego właśnie, często jest polecany jako naturalny sposób na przeziębienie.

Miód ma także działanie przeciwutleniające – neutralizuje ataki wolnych rodników na organizm. Zawartość antyoksydantów w miodzie zmniejsza także ryzyko zachorowania na nowotwór.

Na ukojenie i poprawę humoru

Nie każdy zdaje sobie również sprawę z tego, że miód ma działanie uspokajające i kojące nerwy. Miodowa przekąska może zdrowo zastąpić nawet niektóre leki. Spożywanie miodu polecane jest szczególnie podczas stanów obniżonego samopoczucia, bezsenności i przy wyczerpaniu psychicznym. Z działania tego złotego nektaru będą też zadowolone osoby uczące się lub pracujące umysłowo. Miód korzystnie wpływa bowiem na pracę umysłu i pomaga w prawidłowym rozwoju psychicznym dzieci.

Kosmetyk na całe zło

Kosmetyczne działanie miodu zauważono już przed wiekami. Sama Kleopatra uwielbiała urządzać sobie sławne już kąpiele z miodu i mleka, które miały zapewniać jej urodę. I słusznie, bo miód to chyba najcenniejszy naturalny kosmetyk, który wykazuje właściwości nawilżające, odżywcze, regenerujące i łagodzące podrażnienia. Można go stosować, swobodnie dodając inne, naturalne składniki, np. dla pielęgnacji włosów, szczególnie tych suchych i zniszczonych.

Ponadto, ze względu na wspominane już substancje utleniające, a konkretniej, zawarte w miodzie flawonoidy, kosmetyki na jego bazie opóźniają proces starzenia się skóry. Jakby tego było mało, ze względu na swoje działanie odkażające i rozjaśniające, miód polecany jest także w walce z trądzikiem oraz bliznami potrądzikowymi.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Arbuz: co powinieneś o nim wiedzieć?
Woda: niezbędna do życia
Zdrowe Oleje: idealne do kuchni i w kosmetyce
Zdrowe Grillowanie: przydatne wskazówki
Dieta I Nawodnienie Organizmu: dla kondycji oczu