Mięta – niezbędna w upalne lato

Mięta – niezbędna w upalne lato

Mięta pieprzowa, wonna, zielona, nadwodna, imbirowa – wszystkie te odmiany mięty zapewniają wspaniałe doznania smakowe podczas upalnego i dusznego lata. Mięta orzeźwia, odświeża i nadaje naszym potrawom oraz napojom tego niepowtarzalnego, rześkiego aromatu z nutą słodyczy. Listki świeżej mięty wystarczy potrzeć w palcach, a wokół od razu roztoczy się jej zachwycający zapach. Świeżą miętę bez trudu nabędziesz w sklepie, jednak starcza ona na krótko i nie jest tak okazała jak własnoręcznie pielęgnowane ziele.

Mięta egoistka

Świeżą miętę warto mieć na własność, choć i ona sama chętnie zawłaszcza sobie przestrzeń. Jeśli ma do dyspozycji odpowiednią glebę (próchnicza, odchwaszczona i przepuszczalna) rozrasta się bardzo szybko i lubi wchodzić w drogę korzeniom innych roślin. Dlatego sadząc miętę w ogrodzie, musisz zapewnić jej w miarę samodzielne stanowisko. Mięta doniczkowa również powinna mieć swoją własną, obszerną donicę, usadowioną w miejscu z dostępem do światła słonecznego i z możliwością odprowadzenia nadmiaru wody.

By uzyskać miętę, musisz wysiać ją do gruntu wczesną wiosną lub rozmnożyć wegetatywnie z sadzonek.

Uroki lata z miętą

Ziele mięty eliminuje problemy gastryczne, oczyszcza krew i rozprasza poranne mdłości. Świeża mięta znakomicie chłodzi i dodaje smaku letnim potrawom oraz napojom. Świetnie komponuje się z cytryną i trawą cytrynową, limonką, malinami, a nawet czekoladą. Bywa też przyprawą w daniach wytrawnych. Jak wykorzystać miętę latem, nie tylko w kuchni?

  • Świeże listki mięty dodaj do zwykłej wody z lodem, z dużą ilością soku z cytryny lub limonki. Podaj gościom podczas weekendowego grilla – mięta uspokoi żołądek, który łatwo jest obciążyć nadmiarem tłustego jedzenia, a w duecie z cytryną skutecznie wyrzuci z organizmu toksyny.
  • Mrożone maliny, jogurt grecki, dwie łyżki ksylitolu i dowolną ilość mięty zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę i umieść w zamrażarce na około 2 godziny. Otrzymasz w ten sposób naturalne, smaczne i zdrowe lody malinowo-miętowe w postaci sorbetu.
  • Świeże liście mięty zasyp solą morską i zamknij w szczelnym słoiku. Po trzech dniach możesz cieszyć się aromatyczną, miętową solą do kąpieli. 
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Jagody Acai: bogate źródło antyoksydantów
Rzodkiewka: właściwości i wartości odżywcze
Owsianka: co do niej dodać?
Zakwaszenie Organizmu: jak z nim skutecznie walczyć?
Zdrowe Mrożonki: najlepsze w sezonie zimowym