Propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa lub/i chcą zrobić obiad w 30 minut. Gotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Sprawdź przepis.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z papryką i pomidorami?
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
- Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
- Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
- Pomidory – 3 szt.
- Ser np. parmezan
Wykonanie w 6 prostych krokach:
1. Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
3. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką.
4. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.
5. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
6. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Przepis polecają Międzybrodzkie Makarony!
Fot. Fotolia.pl