Dla wszystkich fanów szpinaku mamy idealną propozycję na obiad. Jak przygotować smaczny sos serowo-szpinakowy? O tym piszemy poniżej.
W tym artykule:
Jak zrobić makaron z sosem szpinakowo-serowym?
Składniki (2 porcje):
- 250g makaronu (penne lub wstążki)
- 450g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)
- mały jogurt grecki
- 150g śmietankowego sera topionego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz kolorowy, sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż zamrożony szpinak.
- Kiedy szpinak zmięknie, dodaj do niego serek topiony i dokładnie wymieszaj. Duś przez około 15 minut.
- Do sosu dodaj jogurt grecki, wymieszaj i poduś jeszcze przez kilka minut. Dopraw bazylią, oregano i pieprzem.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.
Podpowiedź: taki sam sos można wykorzystać jako nadzienie do naleśników.