Makaron z gulaszem na jesienne dni

Makaron z gulaszem na jesienne dni

Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja idealna na zbliżające się jesienne dni.

W tym artykule:

Składniki

  • Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Cebula – 2 średnie sztuki
  • Marchewka – 1 średnia sztuka
  • Pietruszka -1 mała
  • Seler – 1/4 małej sztuki
  • Kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Ziele angielskie – 6-8 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Mąka- ok. 2 łyżki
  • Woda – ok. 1 litr

Wykonanie

1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE