Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja idealna na zbliżające się jesienne dni.
Składniki
- Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
- Łopatka wieprzowa – 500 g
- Cebula – 2 średnie sztuki
- Marchewka – 1 średnia sztuka
- Pietruszka -1 mała
- Seler – 1/4 małej sztuki
- Kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
- Sól, pieprz do smaku
- Liść laurowy – 2 szt.
- Ziele angielskie – 6-8 szt.
- Olej – 3 łyżki
- Mąka- ok. 2 łyżki
- Woda – ok. 1 litr
Wykonanie
1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Smacznego!