Makaron po amerykańsku

Makaron po amerykańsku

Jak łatwo się domyślić – znając przyzwyczajenia Amerykanów – mac and cheese to dość kaloryczne danie. Jeśli jednak podzielimy je na nieduże porcje i podzielimy się nim ze znajomymi (poniższe składniki powinny wystarczyć na 3-4 porcje), bez większych wyrzutów sumienia możemy sobie na nie od czasu do czasu pozwolić.

W tym artykule:

Makaron z sosem serowym

Składniki:

  • 1 paczka makaronu (np. świderki)
  • 3 szklanki startego żółtego sera (twardego)
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • masło
  • 2 i ½ łyżki mąki
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki mleka zagęszczonego
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron na półmiękko z odrobiną soli.
  • Na patelni przygotuj zasmażkę – rozpuść 1/4 szklanki masła i dodaj do niego mąkę, intensywnie mieszając.
  • Do zasmażki dodaj oba rodzaje mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser (żółty i parmezan) i mieszaj, aż ser się rozpuści powstanie lekko zagęszczony sos. Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
  • Ugotowany makaron odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej go przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj.
  • Dwie łyżki masła rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Poczekaj, aż się zarumieni. Gotową panierkę rozprowadź na makaronie z serem.
  • Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Falafel: przepis
Tagliatelle Z Borowikami: propozycja na jesienny obiad
Parówki: poznaj trzy pomysły na poczęstunek
Spaghetti: w trzech odsłonach