Letnia sałatka z kaszy kuskus

Letnia sałatka z kaszy kuskus

Wywodzący się z obszarów północnej Afryki, kuskus ma w sobie idealne połączenie – smak makaronu i kształt kaszy. Idealny do wielu dań, doskonale sprawdzi się tez w sałatce. Poznaj naszą propozycję.

Przepis na letnią sałatkę z kaszą kuskus

Składniki sałatki:

  • Kasza kuskus – 1 szklanka
  • Ogórek zielony – 1 szt.
  • Ser feta – 100g
  • Orzechy włoskie
  • Pietruszka – do ozdoby

Składniki dressingu:

  • Olej rzepakowy – Quicker
  • Cytryna
  • Sól i pieprz
  • Cukier

Wykonanie:

1. Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstaw na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz kaszę odrobinę posolić).
2. Ogórek umeji pokrój w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
4. W osobnym naczyniu przygotuj dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
5. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzućdo jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dressingiem i ponownie wymieszaj.
6. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE