Wywodzący się z obszarów północnej Afryki, kuskus ma w sobie idealne połączenie – smak makaronu i kształt kaszy. Idealny do wielu dań, doskonale sprawdzi się tez w sałatce. Poznaj naszą propozycję.
Przepis na letnią sałatkę z kaszą kuskus
Składniki sałatki:
- Kasza kuskus – 1 szklanka
- Ogórek zielony – 1 szt.
- Ser feta – 100g
- Orzechy włoskie
- Pietruszka – do ozdoby
Składniki dressingu:
- Olej rzepakowy – Quicker
- Cytryna
- Sól i pieprz
- Cukier
Wykonanie:
1. Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstaw na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz kaszę odrobinę posolić).
2. Ogórek umeji pokrój w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
4. W osobnym naczyniu przygotuj dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
5. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzućdo jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dressingiem i ponownie wymieszaj.
6. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .