Lekki makaron ze szpinakiem

Lekki makaron ze szpinakiem

Szpinak jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Poniżej przedstawiamy idealny przepis dla osób na diecie.

Jak przygotować makaron ze szpinakiem?

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g szpinaku (mrożony liściasty)
  • 1/2 cebuli (może być fioletowa)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 1 płaska łyżeczka tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron.
3. Do kurczaka dodajemy szpinak i na małym ogniu dusimy, aż się rozmrozi.
4. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i galką muszkatołową.
5. Dusimy około 3 minuty, aż śmietanka lekko odparuje.
6. Na talerzu rozkładamy makaron, na wierzchu wykładamy kurczaka ze szpinakiem i posypujemy parmezanem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE