Szpinak jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Poniżej przedstawiamy idealny przepis dla osób na diecie.
Jak przygotować makaron ze szpinakiem?
Składniki na 1 porcję:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g szpinaku (mrożony liściasty)
- 1/2 cebuli (może być fioletowa)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki 12%
- 1 płaska łyżeczka tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron.
3. Do kurczaka dodajemy szpinak i na małym ogniu dusimy, aż się rozmrozi.
4. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i galką muszkatołową.
5. Dusimy około 3 minuty, aż śmietanka lekko odparuje.
6. Na talerzu rozkładamy makaron, na wierzchu wykładamy kurczaka ze szpinakiem i posypujemy parmezanem.