Kwiaty cukinii – jak smakują i jak je jeść?

Kwiaty cukinii – jak smakują i jak je jeść?

Przeglądając przepisy z kwiatami cukinii w roli głównej, z pewnością zadajemy sobie wiele pytań. Zastanawia nas nie tylko czy smakują identycznie jak cukinia, ale też gdzie je kupić i jak przygotować, by nie uszkodzić pięknych płatków.

Kwiaty cukinii – włoski przysmak

Kwiaty cukinii to specjał kuchni włoskiej, podawany w swojej rodzimej kuchni w towarzystwie mozzarelli, świeżej bazylii i anchois. Choć w Polsce kochamy włoskie smaki, to kwiaty cukinii nie są u nas tak popularne jak makarony czy pesto, ale warto ich spróbować. Wbrew pozorom i temu jak wykwintnie brzmią w nagłówkach przepisów, są bardzo proste w przygotowaniu i pasują nawet do piwa.

Gdzie kupić kwiaty cukinii?

O kwiaty cukinii najlepiej postarać się u lokalnego rolnika, w zaprzyjaźnionym gospodarstwie lub na bazarze ze swojskimi produktami. Jeśli mamy w pobliżu targ, w pierwszej kolejności udajmy się właśnie tam. Nie ma oczywiście pewności, że kwiaty cukinii będą na nas czekać wśród licznych produktów sezonowych, ale możemy podpytać o nie rolników uprawiających cukinię.

Jak przygotować kwiaty cukinii do gotowania?

Przed zakupem warto wiedzieć, że możemy nabyć męskie i żeńskie kwiaty cukinii. Jedne i drugie smakują tak samo, choć są między nimi wyraźne różnice. Kwiaty żeńskie są węższe i mniejsze, łączą się za to z zawiązką warzywa, czyli maleńką i bardzo delikatną w smaku cukinią. Kwiaty męskie są większe i bardziej pojemne, dzięki czemu lepiej nadają się na farszerowanie.

Zamiast małej cukinii mają jednak cienką łodyżkę, którą należy obciąć. Poza tym przed przygotowaniem kwiaty myjemy, następnie lekko odchylamy i wycinamy lub wykręcamy z nich pręciki. Potem możemy je jeszcze raz opłukać, by pozbyć się pyłku. Kwiaty są gotowe do dalszych kulinarnych działań.

Jak smakują kwiaty cukinii i z czym je podawać?

Kwiaty cukinii są mięsiste, w smaku słodkawe, a nawet lekko miodowe. Różnią się w tym od smaku samego warzywa, a wielu twierdzi, że są wprost uzależniające. Jeśli przed nami pierwsze gotowanie z ich udziałem, zdecydujmy się na coś prostego, czyli np. smażmy je chwilę na oliwie. W drugiej kolejności możemy pokusić się o jeden z najbardziej popularnych i kuszących przepisów, czyli kwiaty cukinii w cieście piwnym.

Z kwiatami cukinii warto poeksperymentować dalej, szczególnie, że są dostępne od czerwca do października. W tak długim czasie nie powinny nam się znudzić. Koniecznie wypróbujmy przepisy na faszerowane kwiaty, w ten sposób właśnie podawane są we Włoszech. Czym faszerować?

Można w zasadzie wszystkim, począwszy od mięsa z cebulką, przez pieczarki, pasty warzywne, kaszę czy ryż, a skończywszy na nadzieniach serowych. To te ostatnie łączą się z mięsistymi, pomarańczowo-żółtymi kwiatami najsmaczniej. Na południu farsze komponuje się m.in. na bazie ricotty i parmezanu czy mozzarelli, ale możemy pokombinować także z fetą, a nawet zwykłym, dobrze przyprawionym białym serem. Mile widziane są dodatki, takie jak szczypiorek, bazylia lub koperek. Kwiaty cukinii możemy umieścić też na pizzy, w risotto, zupie czy w sałatce.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *