Kulinarny dzień w Toskanii

Kulinarny dzień w Toskanii

Za oknem szaro i mokro, do lata jeszcze daleko, a w Twojej kuchni panuje nuda. Czy jest lepszy sposób na ożywienie dnia, niż wpuszczenie do domu nieco włoskiego klimatu? Zapewniamy, że nie! Jeśli masz wolny dzień, zrób zakupy, włącz włoskie przeboje i poczuj smak prawdziwej Toskanii!

Toskańskie śniadanie: bruschetta z pomidorami

Składniki
(na 12 sztuk – część można odłożyć np. na kolację):
8 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę5 posiekanych listków świeżej bazylii
2 posiekane ząbki czosnku
przyprawy: szczypta suszonego oregano, soli, czerwonego i czarnego pieprzu
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 bagietka pokrojona na kanapki

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj pomidory z przyprawami i oliwą z oliwek. Pozostaw je na 10-15 minut dla uzyskania lepszego smaku.
2. W tym czasie nagrzej piekarnik do ok. 150°C. Na blasze rozłóż pokrojoną bagietkę i piecz do czasu, aż zarumieni się z obydwu stron.
3. Po wyjęciu bagietki z piekarnika, rozsmaruj na niej wcześniej przygotowane pomidory.
Bruschettę podawaj na ciepło.

Toskański obiad (wersja „mięsna”): filet mięsny w occie balsamicznym

Składniki (na 4 porcje):
1 filet (np. z kurczaka)½ szklanki bulionu mięsnegoszczypta pieprzucytryna
2 duże ząbki czosnku (drobno posiekane)łyżeczka mąki kukurydzianej
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
1. Podsmaż filety w oliwie z oliwek, po ok. 4 minuty na każdą stronę.
2. Odłóż mięso na talerz. Nie myj patelni, przygotujesz na niej sos.
3. Wymieszaj bulion, ocet, pieprz, sok z cytryny i wlej mieszankę na patelnię. Doprowadź do wrzenia, po czym pozostaw na małym ogniu. Dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dołóż na patelnię filety, przykryj patelnię i wyłącz ogień.
Podawaj, kiedy filety będą gorące.

Toskańki obiad (wersja bezmięsna): tagliatelle z oliwą, ziołami i pomidorami

Składniki (na 2-3 porcje):
500g makaronu tagliatelleświeże zioła: tymianek, szałwia, mięta, majeranek
3 dojrzałe pomidoryoliwa z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
parmezan
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj zioła i zalej je oliwą z oliwek. Wyciśnij czosnek i dodaj do ziół.
2. Zagotuj makaron al dente.
3. Odcedź makaron i wymieszaj oliwą z ziołami. Obierz pomidory, pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.

Toskański deser: ciasto biszkoptowe po florencku

Składniki:250g przesianej mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin1 szklanka mlekastarta skórka z jednej pomarańczy½ łyżeczki szafranu90g cukru2 jajka¼ łyżeczki solicukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:1. Wymieszaj wszystkie składniki w średniej misce i ubijaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek.2. Nasmaruj oliwą prostokątną formę do pieczenia ciast i wlej do niej wcześniej przygotowaną masę.3. Piecz w 150°C przez 30 minut.4. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.Na wieczór polecamy lampkę czerwonego wina z Chianti i gwarantujemy dobre zakończenie wspałaniego dnia!Buon apetit! 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE