Ksylitol czy erytrytol – czym osłodzić dietę sportowca?

Ksylitol czy erytrytol – czym osłodzić dietę sportowca?

 Zdrowe alternatywy cukru – czy to możliwe? Tak! Poznaj ksylitol i erytrytol i wybierz najlepszy dla siebie.

Słodkie zdrowie

Cukier brzozowy, znany szerzej jako ksylitol, a także jego kolega erytrytol (erytrol, erytryt) należą do grupy polioli – organicznych związków chemicznych, klasyfikowanych w chemii jako alkohole cukrowe, inaczej cukrole. Alkohole cukrowe występują w naturze między innymi w owocach czy grzybach. Na skalę przemysłową są jednak produkowane głównie metodą syntezy chemicznej. Z punktu widzenia dietetyki, ważny jest również fakt, że są słodkie prawie tak samo jak cukier i można go nimi zastąpić. Erytrytol i ksylitol to jedyne cukrole, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Obydwa chronią przed otyłością, zapobiegają powstawaniu próchnicy, odświeżają jamę ustną. Są polecane w profilaktyce cukrzycy, ponieważ nie powodują skoków glukozy we krwi i przeciwdziałają insulinoodporności. Korzystny wpływ na metabolizm cukrów i niższa kaloryczność sprawiają też, że interesują się nimi sportowcy.

Alternatywne słodziwa dla aktywnych

Ksylitol ma prawie połowę mniej kalorii niż cukier. Erytrol natomiast nie dostarcza ich w ogóle. Ten drugi słodzik jest też pozbawiony właściwości przeczyszczających. Osoby spożywające ksylitol mogą natomiast odczuwać pewne zaburzenia układu pokarmowego, np. lekką biegunkę czy ból brzucha. To dlatego, że ksylitol jest higroskopijny. Z czasem organizm toleruje go lepiej.

Erytrol z pewnością lepiej sprawdzi się podczas redukcji, ksylitol natomiast mimo wszystko doda energii przed treningiem. Wybór słodzika zależy więc od aktualnej diety. Niektórzy dietetycy zwracają wszak uwagę, że oba słodziwa są produktami przetworzonymi, i zalecają, aby przynajmniej od czasu do czasu wymienić je na suszone daktyle lub naturalny miód, które przy okazji wzbogacą organizm o składniki mineralne oraz witaminy.

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pierzga Pszczela: właściwości i zastosowanie
Sól: wpływ jej spożycia na zdrowie
Ostropest: właściwości i zastosowanie
Polacy Nie Czytają Etykiet: trzeba to zmienić!
Banany: właściwości odżywcze