Książki kucharskie – czy wciąż warto je kupować?

Książki kucharskie – czy wciąż warto je kupować?

Internet pęka w szwach od blogów i serwisów o gotowaniu. Jeśli więc mamy pod ręką telefon komórkowy, z łatwością wyszukamy interesujący nasz przepis, a nawet kilka jego wersji. Czy wobec tego są nam jeszcze potrzebne książki kucharskie?

Książki kucharskie – powrót do tradycji

Dawniej w każdym domu korzystało się z książek kucharskich lub z własnoręcznie zapisanych zeszytów, pełnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dziś mamy do dyspozycji blogi i portale internetowe z niekończącą się przestrzenią na przeróżne przepisy i zachęcające zdjęcia potraw.

Teoretycznie więc nie są nam potrzebne książki kucharskie, które zajmują dodatkowe miejsce i nie oferują setek wersji jednego ciasta czy zupy. A jednak w księgarniach, marketach, a nawet na poczcie znajdziemy dobrze sprzedające się książki kulinarne. Czy oferują one coś więcej niż serwisy z przepisami?

Książka kucharska wygodniejsza niż smartfon

Korzystanie z książek kucharskich może sprawić, że gotowanie stanie się czymś więcej niż tylko żmudną, codzienną czynnością. Gdy otwieramy książkę z przepisami, tworzymy pewien rytuał.

Gotowanie z użyciem smartfona jest niewątpliwie pozbawione tego uroku, ale też mniej wygodne. Ekran telefonu musimy ciągle odświeżać, dotykamy go brudnymi od składników rękoma, a jeśli ktoś zadzwoni lub napisze, trzeba wracać do strony lub na nowo ją wyszukiwać. Pod tym względem książki kucharskie są niezastąpione. Otwieramy na interesującej nas potrawie, kładziemy książkę w odpowiednim miejscu i możemy bez przeszkód na bieżąco zaglądać do przepisu. W książce kucharskiej możemy też łatwo coś zaznaczyć i zanotować.

Książki kulinarne na prezent i do kolekcji

Książki kucharskie kosztują. Niektóre stosunkowo niewiele, ale w księgarniach znajdziemy mnóstwo droższych pozycji, oscylujących w kwocie 50-60 zł. Poszczególne książki z przepisami to autorskie publikacje kulinarnych ekspertów, blogerów i znanych kucharzy. Pięknie oprawione wydania z mnóstwem kunsztownych zdjęć zachęcają do kolekcjonowania książek kucharskich. I wiele osób robi to. Książka z przepisami może być wymarzonym prezentem dla kogoś, kto uwielbia gotować i chętnie uzupełni swoją kulinarną biblioteczkę.

Na rynku pojawia się coraz więcej wyspecjalizowanych tematycznie książek kucharskich, z mnóstwem przepisów na jeden typ potrawy. Przydatne mogą być zwłaszcza wydania uwzględniające konieczność gotowania pod kątem zdrowotnym, na przykład książki z deserami dla cukrzyków.

Książki kucharskie – estetyczne i dobrze opracowane

Książki kucharskie są daleko bardziej uporządkowane niż serwisy z przepisami czy blogi. Każdy przepis jest dopracowany, a system miar i wag dla całej książki ujednolicony. Książek kucharskich nie tworzą ponadto amatorzy, ale doświadczeni znawcy, dzięki czemu do każdego przepisu dołączone są praktyczne wskazówki. Do książek kucharskich powinny wrócić w pierwszej kolejności te osoby, które przytłacza chaos związany z mnogością przepisów dostępnych w sieci, gdzie nawet klasyczne dania mają wiele diametralnie różniących się od siebie wersji.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *