Kotlety warzywne to pyszna propozycja dla wegetarian oraz osób, które chcą ograniczyć spożywanie mięsa. Jak przygotować kotlety z cukinii i tuńczyka?
Kotlety z cukinii i tuńczyka – jak je przygotować?
Składniki na 1 porcję (4 kotlety):
- 1 nieduża cukinia
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przekładamy na sito, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Po tym czasie odciskamy cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, mąkę i len mielony. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem, można też dodać ulubione zioła.
W dłoniach formujemy okrągłe kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.