Kalafior z sosem z sera pleśniowego

Kalafior z sosem z sera pleśniowego

Kalafior to wspaniałe warzywo dające wiele możliwości przyrządzenia. Każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza dzisiejsza propozycja to kalafior z sosem z sera pleśniowego – idealna propozycja na rodzinny obiad.

Przepis na kalafior z sosem z sera pleśniowego

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
  • 100 gramów serka topionego
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
  • szklanka śmietany 36%
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE