Jogurt pod lupą

Jogurt pod lupą

Pro bios – dla życia. Nazwa „probiotyki” pochodzi z języka greckiego. „Pro bios” oznacza „dla życia”. Tłumaczenie to w skrócie opisuje podstawowe zadanie probiotyków – wspomagają ludzki organizm w walce z bakteriami i drobnoustrojami. Światowa organizacja zdrowia podaje następującą definicję probiotyków: „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Oczywiście, człowiek jest wspomnianym gospodarzem. Ale jak dokładnie probiotyki pomagają ludziom? Zapewne słyszeliście kiedyś zwrot „pożyteczna flora jelitowa”. To środowisko w naszych przewodach pokarmowych, w których żyje do 500 gatunków dobroczynnych bakterii. Chronią nas one przed chorobami, pomagają trawić pożywienie i ułatwiają wchłanianie potrzebnych nam mikroelementów. Probiotyki dostarczane w pokarmach wspomagają te właśnie bakterie.

Probiotyki do zadań specjalnych

Probiotyki to wyizolowane żywe szczepy bakterii, które dodaje się do żywności, najczęściej do jogurtów i innych produktów mlecznych. Każdy szczep musi być opisany, a jego korzystne działanie musi być potwierdzone badaniami. Dopiero wtedy może być oficjalnie uznany za probiotyk i dodawany do produktów spożywczych.

W zależności od szczepu, probiotyki mogą mieć następujące funkcje:

  • poprawiają trawienie, pomagają zwalczyć zaparcia, wzdęcia, nadwrażliwość jelit,
  • skracają czas i przebieg biegunek, w tym biegunek rotawirusowych u dzieci,
  • pomagają zwalczyć zapalenie przewodu pokarmowego i zapalenie jelit,
  • wspomagają odporność organizmu,
  • wspiera organizm w zespole nietolerancji laktozy,
  • pomagają walczyć z wysokim poziomem cholesterolu.

Należy podkreślić, że producenci jogurtów mają w swojej ofercie jogurty i produkty mleczne z różnymi probiotykami, dlatego jeśli zależy nam na określonym działaniu, należy sprawdzić jaki szczep bakterii jest w podany w składzie na opakowaniu i dowiedzieć się jakie skutki ma jego spożywanie. Często informacja ta widnieje na etykiecie, ponieważ w ten sposób producenci chcą nas przekonać do zakupu.

Czas na jogurt

Wzbogacenie swojej codziennej diety o jogurt korzystnie wpływa na ludzki organizm. Po pierwsze ze względu na zawartość probiotyków i ich lecznicze działanie, po drugie ze względu na wspomaganie kości. Szeroka oferta jogurtów na rynku sprawia, że jest z czego wybierać. Pamiętajmy jednak by zawsze czytać informacje na opakowaniach. Dotyczy to również zawartości tłuszczu, cukru i substancji słodzących. Jeśli dbamy o linię, wybierajmy jogurty o niskiej zawartości tłuszczu – taki jogurt to świetna przekąska między posiłkami. Uważajmy też na jogurty pitne. Mimo, że wydają się zdrową alternatywą dla napoju, zawierają cukier i dostarczają dodatkowych kalorii.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Bio żywność: konieczna czy tylko kosztowna?
Kurczak: jak wybrać smacznego i zdrowego
Dieta Lekkostrawna: poznaj zasady
Zielona Kawa: jak smakuje, jak działa?
Ocet Jabłkowy: właściwości