Jak wybrać najlepszej jakości ryby?

Jak wybrać najlepszej jakości ryby?

W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju ryby: świeże i mrożone. Nie każda jest jednak godna polecenia. O czym powinniśmy pamiętać, gdy chcemy kupić dobrą rybę?

Jakie gatunki ryb wybierać?

Do dyspozycji mamy wiele gatunków ryb, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale także zawartością substancji odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, witamin, minerałów i białka.

Najzdrowsze są ryby tłuste, na przykład łosoś, ale te o chudszym mięsie (szproty, śledzie czy szczupaki) też zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Jak poznać, że ryba jest świeża?

Najlepiej kupować ryby świeże, które zostały niedawno złowione. O tej porze roku można znaleźć je w sklepach w całym kraju. Jak rozpoznać, czy rzeczywiście mamy do czynienia z dobrą rybą?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jej wygląd i zapach. Ryba powinna mieć błyszczącą skórę z niewielką ilością śluzu, wypukłe, niezamglone oczy, a także czerwone skrzela. Jej zapach nie powinien być intensywny.

Gdy chcemy kupić rybę świeżą, zwróćmy także uwagę na jej dostawcę – warto wybierać marki, które mają ugruntowaną pozycję na rynku i oferują produkty wysokiej jakości. Wprawdzie cena może być wtedy wyższa, ale mamy pewność, że otrzymujemy artykuł z górnej półki.  

Zadbaj o środowisko naturalne, jedząc ryby!

Aby mieć pewność, że ryby, które pojawiają się na Twoim stole, są nie tylko zdrowe, ale również spełniają odpowiednie wymogi ekologiczne, szukaj tych z certyfikatem ASC (Aquaculture Stewardship Council) – certyfikatem tym opatrzone są między innymi łososie od MOWI.

Certyfikat ASC nazywany jest także certyfikatem zrównoważonej hodowli. Opatrzone nimi produkty pochodzą z odpowiedzialnych hodowli ryb, których negatywny wpływ na środowisko naturalne jest ograniczany, i które to hodowle wspierają finansowo lokalne społeczności. Wybierając ryby od MOWI, masz pewność, że wybierasz mądrze!

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zdrowa Dieta: jak ją zacząć?
Arbuz: co powinieneś o nim wiedzieć?
Kiełki: wyhoduj je sam!
Słód: żytni, pszeniczny czy jęczmienny?
Wino: organiczne czy biodynamiczne
Pistacje: właściwości zdrowotne