Cynamonowe bułeczki, cynamonowe ślimaczki lub po prostu cynamonki to cudowne w swej prostocie wypieki, które zachwycą podniebienie każdego, począwszy od malucha po wytrawnego smakosza. Jak nadać im puszystość i odpowiednią słodycz?
Ciasto na bułeczki cynamonowe
Ciasto zagniata się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, i ewentualnie także z jaj. Do upieczenia kilkunastu sztuk potrzebujemy 0,5 kg mąki, 250 g mleka, około 20 g drożdży, szczyptę soli oraz po 75 g masła i cukru. Jeśli ślimaczki mamy zamiar ozdabiać lukrem, ilość cukru w cieście możemy zmniejszyć. Pamiętajmy też, że cukier musi znaleźć się jeszcze w nadzieniu – stanowi tu zgraną parę z cynamonem.
Umiar w doborze składników
Idealne cynamonki to zapewne efekt wielu prób i błędów. Mogą nam nie wyjść na przykład wtedy, gdy przesadzimy z ilością któregoś składnika. Jeśli podczas przygotowywania ciasta bardzo kusi nas by dodać więcej cukru lub masła, miejmy świadomość, że ciasto stanie się wtedy o wiele cięższe i może opaść. Tymczasem bułeczki cynamonowe powinny być puszyste i lekkie. Uważajmy zatem na przepisy, w których jest niebezpiecznie dużo tłuszczu i cukru. Do słodkiego ciasta na cynamonki nie dokładajmy też dodatkowej porcji drożdży. Od większej ich ilości, cynamonki wcale nie urosną większe czy smaczniejsze, a wręcz przeciwnie.
Niektóre przepisy na cynamonki zakładają użycie jaj. Jeśli wybieramy tę wersję, musimy dodać około 50 g więcej mąki niż przewiduje wersja bezjajeczna.
Cenne wskazówki
Aby ciasto miało odpowiednią konsystencję wszystkie składniki mieszamy razem (rozpoczynając od zaczynu), a dopiero na samym końcu dodajemy prawie płynne masło. Masę możemy ugniatać rękoma lub za pomocą robota kuchennego.
Po tym jak ciasto odpowiednio urośnie, warto przycisnąć je i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Każdy kto pracował z ciepłym, słodkim ciastem, wie jak trudno wykroić z niego kształtne ślimaki. Schłodzenie sprawi, że masło zawarte w cieście stężeje i nie będzie problemów z krojeniem czy formowaniem bułeczek.