Jak przygotować organizm do diety odchudzającej?

Jak przygotować organizm do diety odchudzającej?

Aby dieta odchudzająca była skuteczna, wcześniej musimy ją przemyśleć. Spontanicznie wprowadzane zmiany czasami bywają dobre, ale niosą też wyższe ryzyko spadku motywacji w trakcie diety. Jak zaplanować dietę i przygotować do niej swoje ciało? Co warto zrobić wcześniej, aby było nam łatwiej?

Dieta odchudzają to czas wielu zmian dla organizmu. Nie chodzi tylko o redukcję ciążących nam kilogramów – w jej wyniku nasze ciało ma funkcjonować sprawniej i lepiej wyglądać. Ale efekty tego typu zawsze są poprzedzone wysiłkiem i poświęceniem dotychczasowych nawyków.

Dla wielu osób to trudny okres, w którym ekscytacja i motywacja przeplatają się ze znużeniem i chwilami słabości. Dobrze przygotowani do diety, damy radę konsekwentnie doprowadzić ją do końca, a nasz organizm nie zwariuje!

Ciało kontra dieta

Już na początkowym etapie diety odchudzającej poczujemy się inaczej. Ciało zacznie oczyszczać się z toksyn i stracimy wodę, która kumuluje się w tkankach na skutek jedzenia zbyt dużych ilości produktów przetworzonych, a wraz z nimi soli i sztucznych dodatków smakowych.
Zmiana stanu płynów może sprawić, że dość szybko stracimy kilka kilogramów, ale później ta tendencja zwolni – redukcja wagi wskutek spalania tłuszczu przebiega bowiem wolniej i warto o tym pamiętać.

Organizm nie lubi drastycznych zmian – dlatego tak ważny jest wybór diety racjonalnej i dobrze zbilansowanej. Takiej, w której jest miejsce na drobne przyjemności i odpowiednią podaż węglowodanów.
Radykalne obcięcie kalorii i rezygnacja z cukrów oraz tłuszczu sprawią, że nasz metabolizm znacząco zwolni, by stopniowo wydatkować energię w obliczu jej braku. Deficyt węglowodanów w diecie może ponadto prowadzić do zasłabnięć, ospałości i pogorszenia się samopoczucia.

Przygotowanie do diety – planowanie

Dietetyczny jadłospis możemy ułożyć na bazie własnej wiedzy o zdrowym żywieniu lub udać się do dietetyka. Ta druga opcja jest szczególnie pożądana, gdy mamy dużo kilogramów do zrzucenia. W obu sytuacjach przyda się wiedza na temat tego, czego lepiej unikać na diecie odchudzającej, a co jest dozwolone.

Plan obejmuje także ustalenie godzin posiłków, ich objętości i kaloryczności. Jeszcze przed rozpoczęciem diety warto poznać dietetyczne, zdrowsze zamienniki naszych ulubionych, ale tuczących składników dań.

Zaplanujmy dietę na korzystny okres w swoim życiu – taki, w którym nie czekają nas nowe wyzwania i stres związany z pracą. Upewnijmy się też, że początek diety nie pokrywa się z ważnym przyjęciem, rodzinnymi świętami, urodzinami przyjaciółki lub z tłustym czwartkiem – jeśli lubimy go obchodzić.
Na późniejszych etapach diety wyrobimy sobie nawyk liczenia kalorii i takiego modyfikowania dziennego jadłospisu, że zjedzenie pączka lub pizzy nie będzie przeszkodą na drodze do redukcji kilogramów.

Organizm na diecie – jak się przygotować?

Niektórzy przed rozpoczęciem redukcji objadają się na zapas, aby podczas diety nie tęsknić za ulubionymi produktami. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przed startem diety pójść do kawiarni na kawałek sernika lub zafundować sobie królewski, dwudaniowy obiad.

Pamiętajmy jednak, aby nie robić tego na dzień przed wdrożeniem planu odchudzającego. Nasz organizm może być zszokowany nagłą zmianą – dziś jemy tłusto i kalorycznie, a już następnego dnia lekko i dietetycznie. Przed pierwszym dniem właściwej diety warto stopniowo rezygnować z najbardziej tuczących posiłków, zacząć pić więcej wody niż zwykle i powoli wdrażać regularność posiłków.

Przez dwa tygodnie poprzedzające dietę, zacznijmy codziennie rano na czczo wypijać szklankę wody z cytryną, zrezygnujmy też z napojów słodzonych na rzecz soków i smoothie, w których występują tylko naturalne cukry. Być może warto pomyśleć o zmianie sposobu gotowania niektórych potraw i zainwestować w akcesoria kuchenne, które pomogą nam gotować bardziej zdrowo?

Dobrym zakupem w tym przypadku będzie żeliwna brytfanna lub wielofunkcyjne naczynie do gotowania potraw na parze. Przyda się również miarka i waga kuchenna oraz zainstalowanie aplikacji, która pomoże nam przeliczać kalorie i pamiętać o piciu wody oraz regularności posiłków.

Przed dietą – przegląd lodówki

W lodówce osoby na diecie redukcyjnej nie może zabraknąć chudego nabiału, świeżych ryb, warzyw i owoców. To samo dotyczy kuchennych szafek – warto zawczasu opróżnić je z ciastek i słodyczy, zastąpić orzechami i suszonymi owocami. Pod ręką miejmy też zapas pełnoziarnistego makaronu, paczkę błonnika lub otrąb oraz alternatywę cukru, np. stewię lub syrop klonowy.

Przygotowanie do diety – plan treningowy

Ciało warto przygotować do diety i związanych z nią wyzwań także pod kątem treningowym. Nie ma skutecznej redukcji bez wysiłku fizycznego. Na miesiąc przed dietą, zacznijmy ćwiczyć 2-3 razy w tygodniu. Opierajmy się na treningach cardio, długich, ale średnio intensywnych. W momencie rozpoczęcia odchudzania, wysiłek fizyczny będzie już stałym elementem planu, a nie kolejnym wyzwaniem, któremu nagle trzeba sprostać.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE