Jak prawidłowo przechowywać kawę i herbatę?

Jak prawidłowo przechowywać kawę i herbatę?

Wśród nas nie brakuje smakoszów herbaty i wielbicieli kawy. Jeśli uważamy się za takich, miłość do tych napojów nie może polegać jedynie na degustowaniu. Ponieważ z pewnością posiadamy różne kawy i herbaty w domu, powinniśmy wiedzieć jak o nie zadbać, aby należycie przechowywane odwdzięczyły się smakiem.

Na temat prawidłowego przechowywania tak kaw, jak i herbat funkcjonuje wiele mitów, które każą nam przesypywać ziarna i susz do dziwnych pojemników lub zapewniać im specjalne warunki. Oczywiście surowce te powinny być przechowywane w odpowiedni sposób.

W niekorzystnych warunkach grozi im bowiem utrata aromatu i smaku, przesiąkanie niechcianymi zapachami i psucie. Niemniej ziarna kawy i susz herbaciany przechowuje się na różne sposoby. Kawomaniacy mają pod tym względem o wiele prościej.

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Ziarna kawy, aby zachowały jak najwięcej walorów, powinny być przechowywane szczelnie, w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych, a także skrajnych temperatur. Paczki z kawą nie chowajmy zatem w szafce, która stoi bezpośrednio przy źródle ciepła, np. nad grzejnikiem czy blisko kuchenki.

Bardzo złym pomysłem i zwyczajem wciąż kultywowanym w wielu domach jest przetrzymywanie paczki z kawą w lodówce. W niskiej temperaturze kawa traci swój bogaty aromat, istnieje poza tym ryzyko, że po jej wyjęciu poza lodówkę nagromadzona wilgoć zacznie się skraplać. Co najgorsze jednak, kawa pochłania zapachy innych produktów, w rezultacie więc zamiast pachnieć orzechami może przy parzeniu oddawać aromat sera, wędlin czy sosów.

Zdecydowanie częściej niż w lodówce kawa występuje w naszych kuchniach przesypana do metalowej puszki lub szklanego, dekoracyjnego słoika. To o wiele lepsze rozwiązanie, ale niepozbawione wad. Puszki i słoiki są rzecz jasna o wiele bardziej estetyczne niż oryginalna paczka po kawie. Szkło jednak dopuszcza do ziaren światło, które oddziałuje na kawę niekorzystnie. Natomiast długie leżakowanie w puszce negatywnie wpływa na smak i aromat kawy.
Jaki zatem sposób jest najbardziej sensowny?

Otóż kawę wystarczy trzymać w oryginalnym opakowaniu, w jakim została przez nas kupiona w sklepie. Właściwości paczek są odpowiednie do przechowywania kawy i nie psują jej walorów. Dobrej jakości kawy mają ponadto paczki wyposażone w specjalny, nieduży zaworek, który umożliwia odgazowanie kawy.
Paczkę po otwarciu należy zwinąć u góry i spiąć klipsem, tak aby aromat się nie ulatniał. Następnie możemy ją schować do puszki lub przełożyć do kuchennej szafki.

Jak prawidłowo przechowywać herbatę?

Nieodpowiednio przechowywana herbata zachowuje się pod wieloma względami tak jak kawa – jest wrażliwa na światło słoneczne i bardzo szybko przesiąka obcymi zapachami. Suche powietrze sprawia ponadto, że herbata traci aromat, natomiast wilgoć może powodować pleśnienie suszu.
Do przechowania herbaty wcale nie tak łatwo znaleźć odpowiedni pojemnik. Na pewno nie nadają się do tego plastiki, puszki z gumowymi elementami, pudełka malowane. Co zatem?

Dobrym rozwiązaniem wydają się pudełka drewniane, muszą one być jednak całkowicie pozbawione zapachów (odpadają pudełka aromatyzowane) i dosyć szczelne. Do przechowywania herbaty dopuszcza się także metalowe puszki i hermetycznie zamykane słoje z ceramiki. Wielbiciele herbat dodatkowo wkładają susz w szczelnie zamykane woreczki strunowe, a dopiero potem przekładają go do pojemników i słoików.

Niektórzy eksperci zalecają trzymanie herbaty w lodówce – ale tylko pod warunkiem, że znajduje się ona w hermetycznej zamkniętym woreczku i dodatkowym opakowaniu, np. w puszce. Większych ilości herbaty na pewno nie przechowujemy w foliowych lub papierowych torebkach, w których często pakuje się je na wagę. Z nich najszybciej ulatuje aromat.

Jak przechowywać duże ilości kaw i herbat?

Długo przechowywane kawy i herbaty niestety tracą wiele swoich walorów. Choć kupowanie dużych paczek jest bardziej opłacalne cenowo, te mniejsze zużywamy szybciej, a więc nie ma ryzyka, że już od połowy opakowania kawa będzie pozbawiona aromatu.

Pamiętajmy także, aby kawę ziarnistą jak najdłużej pozostawić w tej właśnie formie. Mielenie ziaren na zapas to wprost zabójstwo dla smaku kawy i jej głębi. Najlepiej robić to dopiero przed przygotowaniem świeżej kawy.

Mniejsze porcje sprawdzają się również w przypadku herbaty. Pamiętajmy, że herbata, która długo leży traci nie tylko smak i aromat, ale też bogactwo właściwości prozdrowotnych, a po zaparzeniu jest po prostu niesmaczna.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *