Jajka faszerowane na Wielkanoc – jak faszerować jajka?

Jajka faszerowane na Wielkanoc – jak faszerować jajka?

Faszerowane jajka to idealny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji nie tylko w Wielkanoc. Nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych, dają za to mnóstwo możliwości w doborze składników na farsz. Jak bezbłędnie i ze smakiem faszerować jaja?

Faszerowane jajka – wielkanocna klasyka

Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. Zwykle pojawiają się w kilku odsłonach. Jajka faszerowane to gwarancja kulinarnego sukcesu i pysznego dodatku do posiłku. Do klasycznych jajek faszerowanych potrzebujemy zaledwie kilku dodatkowych składników.

Przyda się majonez, musztarda, sól, pieprz i odrobina słodkiej zmielonej papryki lub papryczki chili. Wystarczy dodać je do wyjętych i utartych żółtek, porządnie wymieszać i nakładać do białkowych łódeczek. To najprostsza wersja farszu i od niej możemy zacząć, jednak do tej potrawy warto użyć także innych produktów.

Jak przygotować jajka do faszerowania?

Jeśli nosimy się z zamiarem faszerowania jaj, pamiętajmy o kilku ważnych aspektach, kluczowych dla powodzenia tej potrawy. Po pierwsze, obejrzyjmy jajka w sklepie jeszcze przed zakupem. Nie mogą mieć widocznych pęknięć. W miarę możliwości kupujmy jajka od wolnych kur, z chowów ekologicznych, gdyż ich skorupki są mocniejsze. Wszystko po to, by podczas gotowania skorupki nie pękły, inaczej białko wydostanie się poza nie i nici z faszerowania.

Jajka powinny być ugotowane na twardo, idealnie obrane i gładkie. Od momentu włożenia do lekko wrzącej wody powinny spędzić w niej około 10 minut. Aby zminimalizować ryzyko pęknięcia podczas gotowania, jaja najlepiej wyjąć z lodówki jakiś czas przed gotowaniem, by nabrały temperatury pokojowej.

Jajka faszerowane

Gdy już obierzemy ugotowane jaja, kroimy je na pół, wyjmujemy żółtka, starając się nie naruszyć białek, ucieramy i mieszamy z wybranymi dodatkami. Gotowy farsz możemy nakładać kopiastymi łyżkami, tak by obficie pokrywał każdą połówkę białka. To propozycja jajek faszerowanych na zimno.

Jest jeszcze wersja na ciepło – z jajkami w skorupkach. Zgodnie z tym przepisem ugotowanych jajek nie obieramy, a kroimy je na pół w skorupce. Następnie ze skorupek wyjmujemy żółtka razem z białkami, siekamy i łączymy z wybranymi składnikami. Farsz nakładamy do skorupek, po czym górną część moczymy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na patelni.

Kilka pomysłów na farsz

Wyśmienitym wypełnieniem jaj są pieczarki smażone z cebulką, dobrze doprawione pieprzem i solą. Do faszerowania warto wykorzystać również wędzonego łososia lub tuńczyka. Wykwintnie prezentują się i smakują jaja wypełnione krewetkami. Do farszu idealnie nadają się też gotowane brokuły, szynka, żółty ser, pasta z groszku, awokado czy szpinak. Wszystkie te produkty doskonale komponują się ze smakiem żółtka. Przygotowując jaja faszerowane, nie zapominajmy o ich udekorowaniu, np. szczypiorkiem, posiekanym koperkiem lub krojoną rzodkiewką. Jaja można podawać i jeść z dodatkiem majonezu czy chrzanu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE