Jajecznica wydaje się najprostszą potrawą świata. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie ona rozsławiła w XVII wieku polską kuchnię we Francji. Oeufs à la polonaise, czyli „Jaja po polsku” zostały opisane w słynnej francuskiej książce kucharskiej. W przepisie tym, jajecznicę przyrządzano na bulionie z miąższem chleba oraz z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej. W późniejszej kuchni polskiej pojawiało się jeszcze wiele innych wariacji na temat jajecznicy. Odnaleźć można przepis na jajecznicę ze śmietaną, winem czy… rodzynkami.
Co warto wiedzieć o jajecznicy?
Smak jajecznicy zależy głównie od dodatków. Najbardziej popularnym jest szynka lub boczek i oczywiście szczypiorek. Wiele osób dodaje też cebulkę i pomidory. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnej książce kucharskiej „365 obiadów”, wydanej w 1860 roku, podaje przepis na jajecznicę z żółtym serem. – Żółty ser, chociaż jest mało znanym dodatkiem do jajecznicy, doskonale urozmaici to tradycyjne danie. Świetnie sprawdzi się ser Morski MSM Mońki o lekko pikantnym smaku – jajecznica będzie bardziej wyrazista. Żółty ser jest też doskonałym źródłem białka. Zjedzony na śniadanie razem z jajecznicą to zastrzyk energii na długie godziny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Warto pamiętać, że jajecznicę możemy przyrządzić na wiele sposobów. W każdy niedzielny poranek można spróbować przygotować śniadanie z jajkami w innej wersji. Dzięki temu mogą też zabłysnąć osoby, które nie są kulinarnymi mistrzami. Istnieje szansa na zostanie królem jednej, ale za to wspaniałej historycznej potrawy, która rozsławiła Polskę w Europie.
Poniżej nasza propozycja oryginalnej wariacji jajecznicy z dodatkiem żółtego sera.
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego parzonego,
- 1 średnia cebula,
- 4 średnie pieczarki,
- 6 jajek,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera Morskiego MSM Mońki,
- ½ pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser wymieszać z jajecznicą. Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!