Idealne naleśniki – jak jest ich tajemnica?

Idealne naleśniki – jak jest ich tajemnica?

Naleśniki, choć wydają się daniem nadzwyczaj prostym, nie zawsze wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Niejednokrotnie zachodzimy w głowę, co zrobić, by były bardziej chrupiące lub puszyste. W czym tkwi tajemnica idealnych naleśników? I jak dojść do perfekcji w ich przygotowaniu?

Idealne naleśniki – co się przyda do ich wykonania?

W profesjonalnych naleśnikarniach naleśniki tworzy się z pomocą różnych akcesoriów. Wszystko po to, by usprawnić i przyspieszyć pracę. W domu również warto postawić na kilka ułatwień. Pierwszym z nich będzie użycie miksera, blendera czy robota kuchennego, który pozwoli nam otrzymać ciasto naleśnikowe o idealnej konsystencji i teksturze. Powinna pod tym względem przypominać gęstą śmietankę. Ciasto musi być jednolite i pozbawione grudek mąki – do jego porządnego wymieszania i rozrobienia przyda się właśnie urządzenie typu mikser.

Innym przydatnym akcesorium będzie specjalna patelnia do naleśników. Niestety, naleśniki robione na pierwszej lepszej, uniwersalnej patelni mogą po prostu nie wyjść. Profesjonalna patelnia do naleśników sprawi, że ciasto nie przywrze do jej dna, a dzięki niskim bokom naleśniki o wiele łatwiej przerzucimy na drugą stronę. Ważna jest także średnica patelni – idealna mieści się w przedziale 20-24 cm.

Ostatnie, niezbędne narzędzie przyda nam się podczas przewracania naleśnika na drugą stronę. Najwygodniej i najbezpieczniej zrobić to przy użyciu płaskiej, silikonowej łopatki.

Niezbędne składniki, czyli ciasto takie, jak trzeba

Do zrobienia 5-6 dość cienkich, standardowej wielkości naleśników potrzebujemy:

  • dwa jajka
  • około 300 ml mleka
  • 120-130 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • szczyptę soli
  • około 30-40 g masła

Jak widać w przepisie brakuje wody gazowanej, którą fani naleśników często dodają, by podnieść ich puszystość. Jeśli mamy ochotę ją dodać, pamiętajmy, aby odpowiednio zredukować ilość użytego mleka. Masło spraw z kolei, że naleśniki zyskają oczekiwany smak i chrupkość.

Aby wykonać ciasto naleśnikowe, wszystkie składniki oprócz masła umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy na gładko. Masło wcześniej rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce i dodajemy je na samym końcu mieszania ciasta. Masło powinno być całkowicie rozpuszczone i ciepłe.

Tak uzyskane ciasto wlewamy partiami na rozgrzaną patelnię naleśnikową (uprzednio możemy ją posmarować cienką warstwą tłuszczu). Naleśniki powinny być dość cienkie, więc jednorazowo nie przesadzajmy z ilością. Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika, ciasto warto dodatkowo wymieszać, gdyż ma tendencje do rozwarstwiania się.

Jak podrasować naleśniki?

Doświadczenie podpowiada, że najlepsze naleśniki przygotujemy z prostego, klasycznego przepisu, bez kombinowania. Sprawdza się on w każdych okolicznościach, zwłaszcza na śniadanie, kiedy nie mamy czasu na eksperymenty. Jeśli jednak chcemy spróbować innych wersji naleśników, możemy zastosować różne składniki. Mąkę pszenną można częściowo zamienić mąką gryczaną, a zwykłe mleko napojem roślinnym, np. sojowym lub kokosowym. Aby naleśniki miały bardziej wyszukany smak, dodajmy do nich odrobinę kakao, cynamonu lub ekstraktu z wanilii.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *