Idealna zastawa stołowa

Idealna zastawa stołowa

Ta stosowana na co dzień nie musi być zbyt elegancka i ozdobna. Warto postawić na uniwersalność – będzie pasować na każdą okazję. Tę efektowniejszą można natomiast zostawić na wyjątkowe okoliczności i umieścić ją w specjalnym miejscu. O czym warto pamiętać wybierając zastawę? Poniżej kilka wskazówek dla tych, którzy stoją przed wyborem swojej pierwszej zastawy stołowej lub chcą zmienić dotychczasową.

Oprawa dań

Potrawy, które podajemy na co dzień oraz przy świętowaniu różnych okazji powinny nie tylko zachęcać swoim zapachem i kolorami, ale również mieć odpowiednią oprawę. Elementy zastawy codziennej różnią się od tej przeznaczonej na wyjątkowe chwile. Codzienna zastawa powinna zawierać różnego rodzaju talerze obiadowe, miski oraz talerze deserowe. Można je kupić oddzielnie albo w gotowych zestawach. Jeśli decydujemy się na pierwszy wariant, to warto wybrać takie o jednolitym kolorze i regularnym kształcie, by w każdej chwili bez problemu móc dokupić brakujące elementy. Zestaw sprawdzi się, gdy spodoba nam się jakiś szczególny motyw lub kształt i gdy wiemy, że od razu przyda nam się większa ilość różnych elementów. I w jednym, i drugim przypadku wybór jest bardzo duży – wszystko zależy więc od naszych indywidualnych preferencji!

Talerze jako nieodzowny element stołu

Możemy wybrać talerze z ceramiki oraz porcelany. Zwolennikom klasyki spodobają się minimalistyczne talerze w delikatne wzory. Można od razu do nich dobrać talerze głębokie i mieć gotowe naczynia na dwudaniowy obiad. Osobom kochającym design i nowoczesny styl polecamy talerze w ciekawych kolorach – na przykład waniliowym czy pomarańczowym. Ciekawym i modnym ostatnio motywem jest kratka, na której pięknie będą komponować się śniadania czy kolacje. W stylizowanych na staropolskie kuchnie sprawdzą się talerze porcelanowe z malowanymi wzorami. Zastawa w kolorze białym czy szarym sprawdzi się we wszystkich wnętrzach i na pewno szybko się nie znudzi. Warto także pomyśleć o talerzach specjalnych – do serwowania oliwek czy sushi. Można również skusić się na talerze świąteczne – na przykład w kształcie choinki, na których wyłożone pierniki będą jeszcze bardziej kusiły podniebienie.






Na skróty: Talerze DUKA

Rozbudowa zastawy

Talerze obiadowe czy deserowe wykorzystujemy niemal bez przerwy i to one, wraz ze sztućcami, stanowią główne elementy zastawy. Jeśli jednak często gotujemy lub pieczemy w kuchni albo uwielbiamy zapraszać gości, to warto pomyśleć także o cukiernicach, paterach, czajnikach, dzbankach, karafkach, sosjerkach czy wazach. To niezwykle praktyczne i ozdobne naczynia. Do skompletowania zastawy stołowej potrzebne będą jeszcze filiżanki do herbaty oraz kawy, a także szklanki i kieliszki. Możemy je kupować stopniowo albo wpisać je na listę prezentów ślubnych lub urodzinowych. Niech wybrana zastawa służy nam jak najdłużej i pozwoli cieszyć się bogactwem serwowanych potraw!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE