Słodycz dojrzałej gruszki i pikantno-słony smak gorgonzoli w duecie nie mają sobie równych. To para, od której można się uzależnić! Stanowi bardzo wszechstronne zestawienie, które mogą wykorzystać nie tylko fani zapiekanek i włoskich past.
Gorgonzola i gruszka, gruszka i gorgonzola. Połączenie uwielbiane i klasyka w kuchni włoskiej. Występujące najczęściej w makaronach, zapiekankach i na pieczywie. Te dwa składniki to pomysł na wyjątkowo smaczną pizzę, foccacię, bruschettę lub zwykłą grzankę. Pasuje także do ziemniaków czy gnocchi.
Nawet, jeśli oprócz tych dwóch podstawowych składników nie mamy nic innego, a jako dodatek możemy zaoferować jedynie oliwę, bez obaw – sprawdzi się. Słodka i miękka gruszka, znana z naturalnych ciągot do potraw wytrawnych, idealnie przełamuje wyrazisty, pikantny i kremowy smak gorgonzoli.
Jak podawać gruszkę i gorgonzolę?
Harmonia tych dwóch smaków jest dla wielu na tyle satysfakcjonującym doznaniem kulinarnym, że nie chcą dodawać do nich niczego więcej. Wystarczy chrupiąca bagietka zamoczona w oliwie, a na niej ser pleśniowy i gruszka.
Ten duet można jednak ciekawie urozmaicić. W daniach występuje zwykle w towarzystwie kurczaka, krewetek, wybranej zieleniny, z dodatkiem pomidorów i orzechów.
Do gorgonzoli i gruszki niezależnie od okazji pasują:
- rukola, roszponka oraz szpinak – ten ostatnio także w wersji zapiekanej;
- dobrej jakości oliwa z oliwek;
- słodkie, świeże pomidorki, sos pomidorowy lub pomidory suszone;
- orzechy włoskie i pistacje;
- białe mięso drobiowe, zwłaszcza kurczak;
- owoce morza, zwłaszcza krewetki;
- białe, wytrawne wino;
- oliwki;
- makarony;
- pesto, w szczególności zielone;
- miód;
- suszona żurawina;
- dobrej jakości włoska wędlina, np. szynka parmeńska;
- ryby, np. wędzony łosoś lub świeży dorsz;
- dżemy owocowe i sosy warzywne;
- ciasto francuskie.
Gruszka nie będzie też zazdrosna o dodatek innych owoców, chociażby sprawdzonych w parach z serami pleśniowymi winogron. Gorgonzola pasuje smakiem do kaki, figi, truskawki, a nawet kiwi. Na bazie sezonowych owoców i warzyw można stworzyć tu bardzo ciekawą kompozycję z obowiązkowym dressingiem, np. konfiturą z czerwonej cebuli lub na bazie musztardy i oliwy.
Gruszka użyta w zestawieniu z gorgonzolą może być świeża, karmelizowana lub grillowana. W procesie zapiekania zaś zmięknie i będzie rozpływać się ustach. Do dań tego typu wybierajmy gruszki nie całkiem miękkie, by nie rozpadły się podczas gotowania czy pieczenia.
Muffiny z gruszką i gorgonzolą
Wytrawne babeczki z ukrytą w nich gorgonzolą i gruszką zaskoczą i zachwycą wszystkich. Muffinki przygotuj według klasycznego przepisu, ale bez użycia cukru. Na jedną szklankę mąki pszennej dodaj jedną łyżeczkę soli. Gdy ciasto będzie już gotowe, wrzuć do niego pokrojone w kawałki gruszkę i gorgonzolę. Piecz jak zazwyczaj i podawaj po ostudzeniu.
Gruszka z gorgonzolą zawijana w szynkę
Najprostszy sposób na gruszkę i gorgonzolę, także dla fanów wędlin dobrej jakości. Do tego przepisu użyjmy gruszek lekko twardych. Owoce najpierw obieramy, zostawiamy ogonek i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw korzennych około 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy je na pół lub odkrawamy górę gruszki wraz z ogonkiem – ważne, aby udało nam się dostać do wnętrza i wydrążyć środek.
Do niego bowiem wciskamy kawałki gorgonzoli. Gruszkę (w całości lub połówki) owijamy ciasno szynką parmeńską i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. z termoobiegiem) na około kwadrans, aż szynka stanie się chrupiąca.
Zapiekany łosoś z porem, gruszką i gorgonzolą
Świeżego łososia skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Na spodzie możemy położyć podgotowane ziemniaki oraz blanszowanego pora. Na rybie kładziemy zaś kawałki gorgonzoli i plastry gruszki. Całość zapiekamy w brytfannie aż ryba uzyska odpowiednią miękkość i kruchość. Do dania warto podać sos śmietanowy z białym winem oraz lekką sałatkę z roszponki, kawałków gruszki, pomidorków koktajlowych i świeżej natki pietruszki.