Gruszka i gorgonzola – połączenie doskonałe!

Gruszka i gorgonzola – połączenie doskonałe!

Słodycz dojrzałej gruszki i pikantno-słony smak gorgonzoli w duecie nie mają sobie równych. To para, od której można się uzależnić! Stanowi bardzo wszechstronne zestawienie, które mogą wykorzystać nie tylko fani zapiekanek i włoskich past.

Gorgonzola i gruszka, gruszka i gorgonzola. Połączenie uwielbiane i klasyka w kuchni włoskiej. Występujące najczęściej w makaronach, zapiekankach i na pieczywie. Te dwa składniki to pomysł na wyjątkowo smaczną pizzę, foccacię, bruschettę lub zwykłą grzankę. Pasuje także do ziemniaków czy gnocchi.

Nawet, jeśli oprócz tych dwóch podstawowych składników nie mamy nic innego, a jako dodatek możemy zaoferować jedynie oliwę, bez obaw – sprawdzi się. Słodka i miękka gruszka, znana z naturalnych ciągot do potraw wytrawnych, idealnie przełamuje wyrazisty, pikantny i kremowy smak gorgonzoli.

Jak podawać gruszkę i gorgonzolę?

Harmonia tych dwóch smaków jest dla wielu na tyle satysfakcjonującym doznaniem kulinarnym, że nie chcą dodawać do nich niczego więcej. Wystarczy chrupiąca bagietka zamoczona w oliwie, a na niej ser pleśniowy i gruszka.
Ten duet można jednak ciekawie urozmaicić. W daniach występuje zwykle w towarzystwie kurczaka, krewetek, wybranej zieleniny, z dodatkiem pomidorów i orzechów.
Do gorgonzoli i gruszki niezależnie od okazji pasują:

  • rukola, roszponka oraz szpinak – ten ostatnio także w wersji zapiekanej;
  • dobrej jakości oliwa z oliwek;
  • słodkie, świeże pomidorki, sos pomidorowy lub pomidory suszone;
  • orzechy włoskie i pistacje;
  • białe mięso drobiowe, zwłaszcza kurczak;
  • owoce morza, zwłaszcza krewetki;
  • białe, wytrawne wino;
  • oliwki;
  • makarony;
  • pesto, w szczególności zielone;
  • miód;
  • suszona żurawina;
  • dobrej jakości włoska wędlina, np. szynka parmeńska;
  • ryby, np. wędzony łosoś lub świeży dorsz;
  • dżemy owocowe i sosy warzywne;
  • ciasto francuskie.

Gruszka nie będzie też zazdrosna o dodatek innych owoców, chociażby sprawdzonych w parach z serami pleśniowymi winogron. Gorgonzola pasuje smakiem do kaki, figi, truskawki, a nawet kiwi. Na bazie sezonowych owoców i warzyw można stworzyć tu bardzo ciekawą kompozycję z obowiązkowym dressingiem, np. konfiturą z czerwonej cebuli lub na bazie musztardy i oliwy.

Gruszka użyta w zestawieniu z gorgonzolą może być świeża, karmelizowana lub grillowana. W procesie zapiekania zaś zmięknie i będzie rozpływać się ustach. Do dań tego typu wybierajmy gruszki nie całkiem miękkie, by nie rozpadły się podczas gotowania czy pieczenia.

Muffiny z gruszką i gorgonzolą

Wytrawne babeczki z ukrytą w nich gorgonzolą i gruszką zaskoczą i zachwycą wszystkich. Muffinki przygotuj według klasycznego przepisu, ale bez użycia cukru. Na jedną szklankę mąki pszennej dodaj jedną łyżeczkę soli. Gdy ciasto będzie już gotowe, wrzuć do niego pokrojone w kawałki gruszkę i gorgonzolę. Piecz jak zazwyczaj i podawaj po ostudzeniu.

Gruszka z gorgonzolą zawijana w szynkę

Najprostszy sposób na gruszkę i gorgonzolę, także dla fanów wędlin dobrej jakości. Do tego przepisu użyjmy gruszek lekko twardych. Owoce najpierw obieramy, zostawiamy ogonek i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw korzennych około 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy je na pół lub odkrawamy górę gruszki wraz z ogonkiem – ważne, aby udało nam się dostać do wnętrza i wydrążyć środek.

Do niego bowiem wciskamy kawałki gorgonzoli. Gruszkę (w całości lub połówki) owijamy ciasno szynką parmeńską i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. z termoobiegiem) na około kwadrans, aż szynka stanie się chrupiąca.

Zapiekany łosoś z porem, gruszką i gorgonzolą

Świeżego łososia skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Na spodzie możemy położyć podgotowane ziemniaki oraz blanszowanego pora. Na rybie kładziemy zaś kawałki gorgonzoli i plastry gruszki. Całość zapiekamy w brytfannie aż ryba uzyska odpowiednią miękkość i kruchość. Do dania warto podać sos śmietanowy z białym winem oraz lekką sałatkę z roszponki, kawałków gruszki, pomidorków koktajlowych i świeżej natki pietruszki.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *