Gołąbki w wersji fit

Gołąbki w wersji fit

Wszyscy mamy czasem ochotę na pyszne, kojarzące nam się z domem rodzinnym lub z ukochaną babcią, gołąbki. Niestety, ta powszechna w Europie Środkowo-Wschodniej potrwa nie należy do najmniej tuczących i zdrowych. Zobaczcie, jakie innowacje w tradycyjnym przepisie na gołąbki można wyprowadzić, aby z czystym sukieniem przygotowywać je nawet wtedy, gdy przestrzegamy ścisłej diety.

Przepis na zdrowe gołąbki w wersji fit

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 kostki rosołowe.

Sposób przygotowania gołąbków:

Weź kapustę, opłucz ją w wodzie. Następnie pozbądź się jej uszkodzonych liści. Wytnij nożem głąb i usuń go, a także odkrój twarde fragmenty kapusty wokół głąbu. Następnie włóż kapustę do gotującej się wody i „odparzaj” ją tak kilka lub kilkanaście minut, aż liście zmiękną, jednak nie zagotują się. Po tym czasie wyjmij kapustę i po chwili zacznij rozdzielać jej liście. Odłóż je na chwilę na bok i zajmij się farszem.
Farsz: Ugotuj ryż w głębokim garnku. Zamiast solić go, wrzuć do garnka z wodą kostkę rosołową. W międzyczasie mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, zioła, przyprawy, zgnieciony czosnek i posiekaną drobno cebulę. Całość wymieszaj. Po ugotowaniu się ryżu, dodaj go do całości gdy ostygnie. Dokładnie wymieszaj.

W przygotowane wcześniej liście nakładaj farsz i zawijaj. Całość gotuj w głębokim garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi ułożonymi na jego dnie, aż gołąbki będą gotowe. W zależności od temperatury w jakiej będziesz gotować, może to być od ok. 40 minut do nawet 1,5 godziny.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Roladki Schabowe: przepis na smaczny obiad
Pikantne Skrzydełka: obiad na ostro
Lunch W Pracy: 3 pomysły
Zupa Cebulowa: sztandarowa zupa kuchni francuskiej