Frittata to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Jajeczna zapiekanka z warzywami jest idealną propozycją dla zabieganych.
Przepis na frittatę ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki
- garść szpinaku
- plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- tymianek, bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz i chili do smaku
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 – 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.