Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Frittata to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Jajeczna zapiekanka z warzywami jest idealną propozycją dla zabieganych.

Przepis na frittatę ze szpinakiem i żółtym serem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • garść szpinaku
  • plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i chili do smaku

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 – 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.

frittata

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Jaja Faszerowane łososiem: idealne na wielkanocny stół
Jajecznica Z Kurkami: pyszna propozycja śniadaniowa
English Breakfast: pożywne śniadanie po angielsku
Francuskie Tosty: croque monsieur i croque madame
Jajecznica: nowoczesna odsłona tradycyjnego dania