Francuska zupa cebulowa z serem

Francuska zupa cebulowa z serem

Zupa cebulowa na francuskie stoły zawitała już w XVII wieku. Wśród kilku wersji historii jej powstania istnieje taka, która jako pomysłodawcę podaje króla Francji – Louisa XV. Podobno pewnego wieczora połączył on trzy składniki: cebulę, masło i szampana, tworząc tym sposobem pierwszą zupę cebulową. Z kolei według innej – popularniejszej wersji, ten tradycyjny przepis sięga czasów, kiedy Les Halles – paryską dzielnice nazywano „brzuchem Paryża”. To właśnie tam w całonocnych barach posilali się robotnicy, wracający o świcie do domów. Zupa cieszyła się sławą wyjątkowo pożywnej.

Przepis na francuską zupę cebulową z serem

– Szybko zyskała szerokie uznanie wśród Francuzów stając się ich narodowym przysmakiem. Sekretem jest długo duszona cebula. Charakterystycznym elementem dania są zapieczone grzanki z żółtym serem – można też położyć sam ser. Warto wybrać taki, który ma wyrazisty smak, np. Morski MSM Mońki. Zupa doskonale syci i rozgrzewa, będzie idealna na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Dodam, że jest bardzo prosta i z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 2 średniej wielkości pomidory *
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 0,5 l wody
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

*Świeże pomidory można zastąpić puszką pomidorów pelati. Wówczas, nie trzeba też dodawać koncentratu.

Przygotowanie:

Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki. Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Tarta Grzybowa: idealna na jesienny obiad
Makaron Z Gulaszem: idealny przepis na jesienny obiad
Krem Z Dyni: przepis