Dzień hot doga – przepis i kilka ciekawostek

Dzień hot doga – przepis i kilka ciekawostek

Uwielbiana przez Amerykanów, kultowa przekąska – hot-dog, obchodzi swoje święto już 4 lipca. Nie bez powodu, dzień hot-doga, będącego jednym z symboli amerykańskiego stylu życia, wypada tego samego dnia, co Święto Niepodległości w USA. Święto sławnej na cały świat przekąski celebrowane jest od blisko 100 lat. Wariantów „gorącego psa” jest wiele, ale najbardziej znany to klasyczny – podłużna bułka z podgrzaną parówką. Tego dnia warto zjeść chociaż jednego. Dzień hot-doga celebrowany jest od prawie 100 lat. Obchody zapoczątkował konkurs, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan’s Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. Wielbiciele tej przekąski do dziś spotykają się tam, by zajadać się ulubioną kanapką.

Kto wymyślił sławnego hot-doga?

Historia tej przekąski nie jest jednoznaczna, wiele osób przypisuje sobie miano „wynalazcy” hot-doga. Najprawdopodobniej jednak ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy w XIX w rozpropagowali ją w USA. Następnie kanapka w nieco zmienionej postaci stała się częścią amerykańskiej kultury.

Popularyzacja hot-doga nastąpiła w 1893 roku. Stało się to za sprawą Wystawy Kolumba (światowa wystawa World Fair), podczas której w celu zaspokojenia głodu wielomilionowej rzeszy zwiedzających, otwarto setki stanowisk z bułkami z parówkami. Drugim ważnym zdarzeniem upowszechniającym „gorące psy” było otwarcie pierwszego stoiska, z nimi w roli głównej, na stadionie baseballowym. Na pomysł wpadł Chris von de Ahe, ówczesny właściciel St. Louis Browns, drużyny Major Leauge of Baseball.

W hot-dogu liczy się dobrej jakości parówka

Chociaż hot-dogi w Polsce nie są tak popularne jak w USA (rocznie zjada się tam około 20 miliardów bułek z parówką), to z roku na rok zjadamy ich coraz więcej.

Aby przygotować smacznego hot-doga, zwróćmy uwagę na dobór składników. Klasyczny hot-dog składa się z trzech elementów: z parówki, pulchnej, lekko chrupiącej podłużnej bułki oraz sosu lub ketchupu. Oczywiście są niezliczone wariacje tej kanapki, z różnego typu dodatkami, np. warzywami. Tym, którzy mają sentyment do taste of America polecam zwrócenie uwagi na samą parówkę, w której tkwi sekret. Powinna być najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa, dosyć cienka, aby zmieściła się w bułce.

W naszej ofercie znajdują się rozmaite parówki, które idealnie nadają się do tej przekąski – np. Parówki z szynki, Paryżanki – docenione przez konsumentów lub Parówki ostrołęckie. Bułka z parówką zaliczana jest do przekąsek typu fast food, dlatego żeby to danie było bardziej wartościowe, użyjmy np. parówek z szynki, które oprócz zawartości 93% mięsa, nie posiadają w składzie glutaminianu sodu i fosforanów. Dodatkowo kanapkę możemy urozmaicić świeżymi warzywami. Bułki należy podpiec w piekarniku aż zrobią się chrupiące, a parówki ugotować lub równomiernie obsmażyć np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Ciekawostki związane z hot-dogami

  • Amerykanie rocznie zjadają ok. 20 miliardów hot-dogów (średnio 60 sztuk rocznie na osobę).
  • Najdłuższy hot dog świata miał ok. 60 metrów, typowy hot-dog konsumowany jest przeciętnie w 6 kęsach.
  • Najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów, Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów).
  • Hot-Dog to ulubiona potrawa sławnych: Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago – Al Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.
  • Najdroższego hot-doga można zjeść w Stanach Zjednoczonych. Od 2010 roku oferuje go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje 69 dolarów za sztukę. Cena podyktowana jest najlepszej jakości składnikami.
  • Aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin tylko Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69.

Pyszne hot-dogi z „Parówkami z szynki” ZM Pekpol i świeżymi, sezonowymi warzywami

Lista zakupów:

  • opakowanie „Parówek z szynki” ZM Pekpol
  • bułki typu paluch, do hot-dogów
  • masło
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • świeża czerwona cebula
  • sos musztardowy

Przygotowanie:

Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego ogórka, rzodkiewki, a na końcu parówkę. Całość można oprószyć świeżo posiekaną czerwoną cebulką i polać ketchupem lub sosem.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ślimaczki Z Tortilli: szybki i smaczny przepis
Domowy Fast Food: smacznie i zdrowo
Przekąska Na Andrzejki: z ciasta francuskiego z serem
Przekąski Dla Dzieci: dwa proste przepisy