Poznaj nasz przepis na dżem wieloowocowy, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapki, jak i jako nadzienie chociażby do naleśników.
Przepis na dżem wieloowocowy
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg śliwek
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 1 kg cukru
- ½ laski wanilii
Sposób przygotowania:
1. Śliwki przepołów i wydryluj. Jabłka i gruszki obierz, podziel na osiem części i usuń gniazda nasienne.
2. Włóż owoce do garnka, wymieszaj i zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Po tym czasie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez ok. godzinę, regularnie mieszając. Pokrój drobno lub zetrzyj na tarce wanilię i dodaj do garnka.
3. Gotuj, aż masa się zeszkli.
4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików aż po brzegi. Zakręć mocno słoiki i ustaw je na tacce do góry dnem aż dżem ostygnie.