Dżem wieloowocowy

Dżem wieloowocowy

Poznaj nasz przepis na dżem wieloowocowy, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapki, jak i jako nadzienie chociażby do naleśników.

Przepis na dżem wieloowocowy

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 1 kg cukru
  • ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

1. Śliwki przepołów i wydryluj. Jabłka i gruszki obierz, podziel na osiem części i usuń gniazda nasienne.
2. Włóż owoce do garnka, wymieszaj i zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Po tym czasie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez ok. godzinę, regularnie mieszając. Pokrój drobno lub zetrzyj na tarce wanilię i dodaj do garnka.
3. Gotuj, aż masa się zeszkli.
4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików aż po brzegi. Zakręć mocno słoiki i ustaw je na tacce do góry dnem aż dżem ostygnie.

dzem-owocowy

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Sylwoterapia: jak drzewa wpływają na nasze zdrowie?
Chronodieta: dietetyczny hit
Motywacja: postaw na swoim i odnieś sukces
Najlepsza Kawa: aromatyczna, doskonała, włoska
Sposoby Na Cellulit: skuteczne metody walki