Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Zaletą zup jest to, że są sycące i mogą być prawdziwym zastrzykiem energii. Te najbardziej odżywcze i zdrowe przygotujemy sami – wbrew pozorom możemy je zrobić szybko i łatwo!

Przepis na duńską zupę porową z serkiem topionym

Nic dziwnego więc, że zupa z porów to jedno z najlepszych dań na zimowe mrozy. – Zupa porowa charakteryzuje się ciekawym, lekko ostrym smakiem. Jednym z jej charakterystycznych składników jest serek topiony. Warto wybrać produkt o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Serek topiony jest doskonałym zabielaczem i zagęszczaczem do tego typu posiłków. Dzięki niemu zupa będzie pożywana, jej konsystencja subtelnie kremowa, a smak intensywniejszy. Tak wzbogacona może stanowić nawet główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 pory
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki
  • gruby plaster szynki
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.
Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Makaron Ze Szczawiem: smaczny i zdrowy obiad
Obiady Domowe: dania jak u mamy
Sałatka Ze Szparagami: szybki przepis
Smaki Dzieciństwa: lista potraw
Spaghetti Z Owocami Morza: pomysł na szybki i wykwintny obiad