Domowe sposoby na kamień w czajniku

Domowe sposoby na kamień w czajniku

Osad, który powstaje na dnie czajnika w wyniku jego użytkowania to nic innego, jak kamień kotłowy. Jest to produkt termicznego rozkładu substancji znajdujących się w twardej wodzie, która w polskich kranach jest zjawiskiem nader częstym.

Kamień w czajniku – częsty problem

Kamień, to problem, z którym borykamy się niezależnie od tego, jakiego rodzaju czajnika używamy. Osadza się on bowiem zarówno na dnie elektrycznych, jak i tradycyjnych czajników. Aby zupełnie pozbyć się osadu z naczynia, należałoby zainwestować w drogie filtry zmiękczające wodę. Jeśli chodzi o doraźną walkę z kamieniem, w sklepach dostępne są specjalne detergenty – odkamieniacze, z którymi wiąże się niestety pewne ryzyko. Domownicy nie mający pojęcia o odkamienianiu czajnika, mogą bowiem napić się wody z detergentem, co grozi poważnymi uszkodzeniami przewodu pokarmowego albo nawet śmiercią.

My polecamy kilka mniej drastycznych i sprawdzonych sposobów na walkę z kamieniem. Pamiętajmy jednak, aby po zabiegu oczyszczania czajnika z kamienia, zanim będziemy go użytkować normalnie, zagotować w nim wodę NIE DO SPOŻYCIA 3 razy.

Ocet

To chyba najpopularniejsza metoda walki z kamieniem. Co czajnika wlewamy szklankę octu, a do niej dolewamy jeszcze pół szklanki wody i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie, gotujemy „roztwór” i wylewamy go z czajnika. Choć bardzo skuteczny w walce z kamieniem, ocet pozostawia jednak po sobie dość nieprzyjemny zapach, dlatego po wylaniu go z czajnika należy ok. 3-ktornie zagotować wodę. Dopiero potem możemy zacząć normalnie użytkować czajnik.

Kwasek cytrynowy

Do czajnika należy wlać lub wsypać całą zawartość kwasu cytrynowego i ok. pół objętości czajnika wody. Całość gotujemy w czajniku i odstawiamy na co najmniej 2 h. W tym czasie kwasek powinien doskonale poradzić sobie z kamieniem. Następnie wylewamy roztwór i gotujemy wodę 3 razy. Dopiero potem czajnik jest gotowy do normalnego użytkowania.

Soda oczyszczona

Soda, podobnie, jak ocet, jest popularnym i skutecznym sposobem walki z kamieniem, jednak ma też swoje minusy – jej aplikacja pozostawia w czajniku nieprzyjemny zapach, który utrzymuje się w nim przez jakiś czas. Aby pozbyć się kamienia przy użyciu sody oczyszczonej, należy wsypać do pustego czajnika 2 łyżeczki i odstawić na ok. 20 minut. Następnie, należy dokładnie umyć czajnik i zagotować w nim wodę 3 razy. Dopiero potem można w niej gotować wodę przeznaczoną do spożycia.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Parzenie Kawy: jaki sprzęt będzie najlepszy?
Kosz: jaki wybrać do kuchni
Akcesoria Do Kuchni: praktyczne i stylowe
Ciśnieniowy Ekspres: kawa w najlepszym wydaniu