Dieta na koncentrację i sprawność umysłową

Dieta na koncentrację i sprawność umysłową

Jedzenie to nie tylko wpływ na ciało – jego wygląd i wydajność. Poprzez dietę możemy wspierać lub utrudniać także działanie mózgu. Kiepskie jedzenie przyczynia się do dekoncentracji i osłabia pamięć. Dobre sprawia, że zaczynamy inaczej myśleć i jesteśmy gotowi do wzmożonej pracy umysłowej.

Dieta na sprawność umysłu

Właściwa dieta pomaga pokonać wiele problemów zdrowotnych. Zmiana menu częstokroć jest kluczowa, gdy nasz organizm ewidentnie szwankuje. Kiedy chorujemy przewlekle np. na nadciśnienie, wówczas modyfikujemy dietę, by poczuć się lepiej i zatrzymać postęp choroby. Możemy w ten sposób rozprawić się również z apatią, obniżonym samopoczuciem, zmęczeniem i brakiem zapału do działania.

Poszczególne pokarmy sprawiają poza tym, że poprawiają się funkcje mózgu. Jedzenie jest odpowiedzialne nie tylko za lepszą pamięć i koncentrację. Dzięki dobrej, zdrowej diecie jesteśmy w stanie podnieść wydolność umysłową, zwiększyć intelekt, a nawet wzmocnić więzi i kontakty interpersonalne. Łatwiej formułujemy myśli i lepiej wykorzystujemy potencjał własnego mózgu, co przekłada się na sukcesy w pracy i w życiu prywatnym.

Witaminy i związki mineralne zawarte w pożywieniu są z kolei niezbędne, by uruchomić i utrzymać pracę neuroprzekaźników, które napędzają czynności mózgu. Wiele z tego, co dzieje się w naszej głowie, ma swój początek w jelitach.

Głodny mózg – leniwy mózg

Bywają dni, kiedy czujemy się rozdrażnieni, nie potrafimy się skupić i jasno sformułować chociażby jednej myśli. Być może jesteśmy akurat niewyspani lub przeciążeni pracą, ale poza tym na spadek wydolności umysłowej może decydująco wpływać dieta.

Jedzenie przetworzone, naładowane węglowodanami prostymi, cukier, posiłki jedzone w pośpiechu, nadmiar tłuszczu zwierzęcego i drożdżówki popijane kawą z automatu dają energię tylko na chwilę. Już niedługo po każdym niezbyt wartościowym posiłku, mózg domaga się kolejnych porcji paliwa. Jeśli te nie zawierają jednak witamin, minerałów i dobrych kwasów tłuszczowych, jego praca będzie zakłócona.

Jedzenie na myślenie

Bardzo istotne we wspieraniu wydolności umysłowej jest dostarczanie sobie witamin. Głównie tych z grupy B, które chronią neurony i uczestniczą w przekazywaniu impulsów nerwowych. Ale nie tylko – witamina D z kolei przeciwdziała depresji i stanom obniżonego nastroju. Witamina E odpowiada zaś za odpowiednie natlenienie mózgu i spowalnia procesy starzenia się komórek, ją także powinniśmy więc uwzględnić w menu.

Poza tym pracę mózgu warunkuje odpowiednia podaż takich minerałów jak magnez, potas, żelazo, miedź, jod, wapń oraz cynk. Niezwykle ważną rolę odgrywają zawarte w produktach roślinnych antyoksydanty. Neutralizują one nadmiar wolnych rodników, które niszczą komórki nerwowe i przyśpieszają starzenie się mózgu. Nasz układ nerwowy będzie ponadto funkcjonował znacznie sprawniej, jeśli zapewnimy mu dostęp do wartościowych kwasów tłuszczowych pochodzących z roślin i tłustych ryb morskich.

W układaniu diety warto pamiętać poza tym o włączenie w nią produktów zawierających lecytynę. Jest to mieszanina związków tłuszczowych, które chronią osłonkę mielinową komórek nerwowych. Znajduje się głównie w jajach i produktach sojowych, w ziarnach słoneczniku, rzepaku i lnu.

Top produkty na sprawny umysł to:

  • olej lniany,
  • migdały,
  • owoce morza,
  • banany,
  • pomidory,
  • awokado,
  • pestki i nasiona,
  • kiełki pszenicy,
  • ziarna soi i przetwory sojowe,
  • otręby,
  • płatki owsiane,
  • brokuły, kapusta, szpinak,
  • jaja,
  • masło,
  • tłuste ryby morskie,
  • brukselka,
  • kiwi,
  • cytrusy,
  • pietruszka.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *